Jennies thailändska skördegryta

koket.se
thailändsk skördegryta
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies thailändska skördegryta

19 ingredienser

20 m

Härlig skördegryta med pumpa, zucchini och röd paprika. Grytan förgylls med härliga smaker från Thailand.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 0,5 butternutpumpa
  • 2-3 potatisar (stor och fasta)
  • 1 zucchini
  • 1 röd paprika
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 cm färsk ingefära
  • 3-4 msk röd currypasta (beroende på styrka)
  • 800 ml kokosmjölk (av god kvalitet)
  • 4 msk fisksås
  • 2 msk farinsocker
  • 0,5 dl jordnötssmör
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 limefrukt, rivet skal och pressad juice
  • 150 g salladsärtor
  • 1 dl jordnötter, grovt hackade
  • matolja (neutral att steka i)
  • salt
  • jasminris (nykokt till servering)

Gör så här

  1. Skala och skär lök, pumpa, potatis och zucchini munsstora bitar. Skär även paprika i munsstora bitar. Riv vitlök och ingefära.
  2. I en het wok, eller tjockbottnad gryta, stek lök, zucchini, pumpa, potatis och paprika till de fått lite färg.
  3. Tillsätt vitlök, ingefära samt currypasta och låt steka med i 1 minut. Häll i kokosmjölk, fisksås, socker och jordnötssmör. Låt koka utan lock i 10 minuter.
  4. Plocka bladen på koriandern. Hacka stjälkarna, riv limezest, pressa juicen och tillsätt i grytan. Smaka av med ev mer fisksås och socker, kanske en nypa salt.
  5. Lägg i sockerärtorna. Låt det hela få ett uppkok, dra sedan av från värmen.
  6. Strö över korianderblad samt jordnötter och servera genast med nykokt jasminris.