Jennies enkla fried rice
Jennies enkla fried rice
13 ingredienser
30 min
Snabblagad middag med grönsaker och svamp som steks tillsammans med ris. En enkel sås på sesamolja, soja och den koreanska fermenterade bönpastan gochujang ger rätten en rejäl smakskjuts.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
Sås
- 5 msk japansk soja
- 2 msk sesamolja
- 2 msk gochujang (koreansk fermenterad chilipasta)
- 1 msk strösocker
Fried rice
- 1 purjolök, skivad
- 400 g champinjoner, skivade
- 4 klyftor vitlök, finhackade
- 1 klyfta vitkål, tärnad
- 8 dl kokt ris, kallt, gärna japanskt eller jasmin
- 200 g färsk spenat
- 4 ägg
- neutral rapsolja, att steka i
- rostade sesamfrön, att strö på
Gör så här
- Rör samman soja, socker, sesamolja och gochujang till en slät sås. Ställ åt sidan.
- Stek purjo och svamp i olja till lite brynt. Tillsätt vitlök och vitkål och stek ytterligare några minuter.
- Lägg i riset och stek i ytterligare några minuter. Häll på såsen och stek under omrörning tills allt är täckt av den goda såsen. Tillsätt spenat, rör om.
- Stek äggen krispiga i olja i en stekpanna.
- Lägg upp det stekta riset på en tallrik, toppa med det krispiga ägget och strö på sesam. Njut, och ät gärna med sked som i Korea.
Tips! Om du kokar ris i förväg, kyl ner det snabbt och ställ i kylen, max +4 grader, så håller riset i 4-5 dagar.