Timjankryddad fläskkotlettrad

Timjankryddad fläskkotlettrad
Foto: TV4

Timjankryddad fläskkotlettrad

Av: Jasna - Borås

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

Timjankryddad fläskkotlettrad med svål. Serveras med ugnsbakad potatis, karamelliserad surkål, rödvinssky och fräsch valnötssallad.

Dryckestips
Rödvin Quartetto

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 2,2 kg färsk fläskkotlettrad med svål
  • 1 kruka färsk timjan (helst ekologisk)
  • 7-8 katrinplommon, torkade
  • 7-8 aprikoser, torkade
  • 150 g margarin
  • flytande honung, till glasering

potatis

  • 6 potatisar (stora)
  • 20 g margarin
  • 3 tsk olivolja
  • salt (efter smak)
  • grovt salt (efter smak)
  • Vegeta (allkrydda efter smak)

surkål

  • 5 dl surkål
  • 3 schalottenlökar
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2,5 msk honung, flytande
  • rapsolja, till stekning

Rödvinssky

  • 1 dl köttsky från kotlettraden
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 2-3 msk maizenaredning, brun

sallad

  • 300 g rucolasallad
  • 15 babyplommontomater
  • 1 dl valnötter, grovhackade
  • olivolja
  • 1 krm ättika
  • salt (efter smak)

Gör så här

Kött

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skåra svålen ända ner till köttet med ca 1 centimeters mellanrum.
  3. Stick ner kniven genom skårorna och gör små ”fickor” i köttet, ca 4- 5 centimeter djupa.
  4. Stick ner plommonen och aprikoserna i skårorna.
  5. Krydda köttet med salt och Vegeta allkrydda, krydda även svålet på samma sätt som köttet kryddas.
  6. Rör ihop margarinet, timjan, grovsalt och svartpeppar efter smak.
  7. Massera in det i köttet och på svålen. Ha även i margarin i ”köttfickorna” så att köttet får smak av timjan.
  8. Glasera slutligen köttet med flytande honung.
  9. Strö på lite finhackad timjan och grovsalt.
  10. Tillaga i mitten av ugnen i en ugnsform i 50- 60 minuter.
  11. Köttet ska sedan vila 10 minuter innan servering.

Potatis

  1. Sätt ungnen på 220 grader.
  2. Skölj potatisarna och dela dem på längden. Behåll skalet på.
  3. Smöra en form och lägg i potatisen, spara lite av smörer till senare.
  4. Ringla över olivoljan och krydda med saltet och allkryddan.
  5. Klicka över smöret som blev över.
  6. Bakas i ugn i cirka 30-40 minuter.

Surkål

  1. Skölj surkålen noga i kallt vatten.
  2. Finhacka schalottenlöken och fräs lätt i olja. Löken skall inte få färg utan endast ”svettas”. Tillsätt en nypa strösocker i kålen.
  3. Låt den stekas lätt i några minuter tills den blivit mjuk.
  4. Ta fram en annan liten kastrull och häll i resten av sockret.
  5. Låt det smälta.
  6. Tillsätt vattnet och låt det stå och puttra. Rör inte om, då blandas det kristaller i sockret. Tillsätt mer vatten om det är nödvändigt.
  7. Häll över surkålen i sockerlösningen och låt det fräsa.
  8. Rör om då och då och tillsätt till slut honungen.
  9. Låt stå på eftervärme i ca 1- 2 minuter medan du rör om.

Rödvinssky

  1. Tag av den överblivna skyn från köttet och blanda med rödvinet i en liten kastrull.
  2. Låt sjuda i cirka 1 minut.
  3. Salta och peppra efter smak.
  4. Tillsätt maizenaredningen.
  5. Låt sjuda ytterligare 2-3 minuter.

Sallad

  1. Skölj salladen i iskallt vatten.
  2. Dela tomaterna på längden.
  3. Lägg dem på salladen.
  4. Grovhacka valnötterna och blanda i försiktigt.
  5. Blanda salt, olja och ättiksprit, smaka av tills du får en god dressing.
  6. Droppa över salladen.