Timjankryddad fläskkotlettrad

Foto: TV4
Timjankryddad fläskkotlettrad
29 ingredienser
Timjankryddad fläskkotlettrad med svål. Serveras med ugnsbakad potatis, karamelliserad surkål, rödvinssky och fräsch valnötssallad.
Dryckestips
Rödvin Quartetto
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kött
- 2,2 kg färsk fläskkotlettrad med svål
- 1 kruka färsk timjan (helst ekologisk)
- 7-8 katrinplommon, torkade
- 7-8 aprikoser, torkade
- 150 g margarin
- flytande honung, till glasering
potatis
- 6 potatisar (stora)
- 20 g margarin
- 3 tsk olivolja
- salt (efter smak)
- grovt salt (efter smak)
- Vegeta (allkrydda efter smak)
surkål
- 5 dl surkål
- 3 schalottenlökar
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 2,5 msk honung, flytande
- rapsolja, till stekning
Rödvinssky
- 1 dl köttsky från kotlettraden
- 1,5 dl rött vin
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 krm salt
- 2-3 msk maizenaredning, brun
sallad
- 300 g rucolasallad
- 15 babyplommontomater
- 1 dl valnötter, grovhackade
- olivolja
- 1 krm ättika
- salt (efter smak)
Gör så här
Kött
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skåra svålen ända ner till köttet med ca 1 centimeters mellanrum.
- Stick ner kniven genom skårorna och gör små ”fickor” i köttet, ca 4- 5 centimeter djupa.
- Stick ner plommonen och aprikoserna i skårorna.
- Krydda köttet med salt och Vegeta allkrydda, krydda även svålet på samma sätt som köttet kryddas.
- Rör ihop margarinet, timjan, grovsalt och svartpeppar efter smak.
- Massera in det i köttet och på svålen. Ha även i margarin i ”köttfickorna” så att köttet får smak av timjan.
- Glasera slutligen köttet med flytande honung.
- Strö på lite finhackad timjan och grovsalt.
- Tillaga i mitten av ugnen i en ugnsform i 50- 60 minuter.
- Köttet ska sedan vila 10 minuter innan servering.
Potatis
- Sätt ungnen på 220 grader.
- Skölj potatisarna och dela dem på längden. Behåll skalet på.
- Smöra en form och lägg i potatisen, spara lite av smörer till senare.
- Ringla över olivoljan och krydda med saltet och allkryddan.
- Klicka över smöret som blev över.
- Bakas i ugn i cirka 30-40 minuter.
Surkål
- Skölj surkålen noga i kallt vatten.
- Finhacka schalottenlöken och fräs lätt i olja. Löken skall inte få färg utan endast ”svettas”. Tillsätt en nypa strösocker i kålen.
- Låt den stekas lätt i några minuter tills den blivit mjuk.
- Ta fram en annan liten kastrull och häll i resten av sockret.
- Låt det smälta.
- Tillsätt vattnet och låt det stå och puttra. Rör inte om, då blandas det kristaller i sockret. Tillsätt mer vatten om det är nödvändigt.
- Häll över surkålen i sockerlösningen och låt det fräsa.
- Rör om då och då och tillsätt till slut honungen.
- Låt stå på eftervärme i ca 1- 2 minuter medan du rör om.
Rödvinssky
- Tag av den överblivna skyn från köttet och blanda med rödvinet i en liten kastrull.
- Låt sjuda i cirka 1 minut.
- Salta och peppra efter smak.
- Tillsätt maizenaredningen.
- Låt sjuda ytterligare 2-3 minuter.
Sallad
- Skölj salladen i iskallt vatten.
- Dela tomaterna på längden.
- Lägg dem på salladen.
- Grovhacka valnötterna och blanda i försiktigt.
- Blanda salt, olja och ättiksprit, smaka av tills du får en god dressing.
- Droppa över salladen.