Rostbiff med potatis och yorkshirepudding

Rostbiff med potatis och yorkshirepudding
Foto: Fremantle Media/TV4
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Rostbiff med potatis och yorkshirepudding

Av: Jamie Oliver

Från: Jamie Oliver: Middag på 30 minuter

32 ingredienser

En måltid som tar bara 30 minuter att laga, men ser ut och smakar som att du stått vid spisen i timmar!

Du behöver:
1 kastrull
2 stora stekpannor
vattenkokare
Matberedare(eller annat att snabbt skiva tunna skivor med)
Mixer
1 muffinsplåt
1 salladsskål
2 serveringsfat
ugnsfolie

Läs mer om Middag på 30 minuter.

Ingredienser

portioner

potatis

  • 500 g potatis (gärna asterix)
  • 1 citron
  • 4 kvistar färsk timjan (eller rosmarin)
  • 1 klyfta vitlök

Kött

  • 8 kvistar färsk rosmarin
  • 8 kvistar färsk salvia
  • 8 kvistar färsk timjan
  • 700 g rostbiff (eller oxfilé)

Morötter

  • 500 g morot (små)
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 färska lagerblad
  • 1 msk strösocker
  • smör

Yorkshirepudding

  • ca 2,5 dl vetemjöl
  • ca 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • sallad
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 100 g vattenkrasse, sköljd

Sås

  • 0,5 rödlök
  • 12 champinjoner (små)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1,5 dl rött vin
  • 300 ml kycklingbuljong (ekologisk)

Övrigt

  • olivolja
  • extra virgin olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  • 1 msk pepparrotsvisp
  • 1 tsk senap (gärna engelsk)

Gör så här

Börja med

  1. Läs igenom hela receptet och förbered sedan alla ingredienser samt all utrustning:
  2. Fyll en vattenkokare och koka upp vatten.
  3. Sätt ugnen på 220 grader och sätt en muffinsform med 12 grunda hål högst upp.
  4. Sätt en stor kastrull samt två stora stekpannor(en med lock) på medelvärme.
  5. Ta fram matberedaren och sätt i insatsen för tunna skivor.

Potatis - del 1

  1. Tvätta potatisen men lämna skalet på. Hacka i 2 cm stora bitar och lägg I en av stekpannorna.
  2. Täck med kokande vatten från vattenkokaren, salta och lägg på locket.
  3. Höj värmen och koka i 8 minuter, eller tills de är precis genomkokta.
  4. Fyll vattenkokaren med nytt vatten och koka upp.

Kött – del 1

  1. Plocka och finhacka rosmarin-, timjan- och salviaibladen.
  2. Hetta upp den tomma stekpannan på full värme.
  3. Hacka ihop örterna med en rejäl nypa salt och peppar och sprid ut över skärbrädan.
  4. Skär köttet på hälften längs med filén, och rulla I örterna tills köttet är helt täckt av blandningen.
  5. Lägg köttet i stekpannan tillsammans med några rejäla skvättar olivolja. Du måste vända köttet en gång i minuten medan du förbereder de andra stegen i receptet. Köttet ska bli brynt runt om på alla sidor.

Morötter

  1. Lägg morröterna i en kastrull och tack med kokande vatten.
  2. Tillsätt timjan, lagerblad, en nypa salt, en skvätt olivolja och en rågad matsked socker.
  3. Koka med lock tills morötterna är klara.

Yorkshirepudding

  1. Häll mjöl, mjölk, en nypa salt och ägg i mixer och mixa.
  2. Ta snabbt ut muffinsformen ur ugnen och stäng ugnsluckan direkt.
  3. Stänk olivolja i varje hål med en enda rörelse, följ sedan efter med smeten tills hålen är fyllda till hälften (smeten som blir över kan du göra pannkakor av en annan dag).
  4. Placera formen längst upp i ugnen och låt den stå i 14 minuter tills smeten rest sig och fått lite färg.

Potatis – del 2

  1. Kontrollera att potatisen är genomkokt, häll av vätskan och sätt pannan på plattan igen.
  2. Lämna plattan på hög värme och stänk över olivolja.
  3. Addera en nypa salt och peppar, riv över citronskal och tillsätt timjan eller rosmarin.
  4. Skala och halvera vitlöken och krossa halvorna med bredsidan på kniven.
  5. Blanda ihop allting i stekpannan. Vänd runt då och då och stek tills allting är gyllene och krispigt.

Sås – del 1

  1. Sänk värmen något på stekpannan med köttet.
  2. Skala en rödlök och skiva den fint i matberedaren.
  3. Lägg hälften av löken i stekpannan med köttet tillsammans med lite olivolja och lägg resten i en salladsskål.
  4. Skölj champinjonerna i ett durkslag och skiva tunt i matberedaren.
  5. Lägg champinjonerna tillsammans med köttet och rör runt. Kom ihåg att vända köttet regelbundet i fem minuter.

Sallad

  1. Häll rödvinsvinäger, socker och en rejäl nypa salt i salladsskålen med rödlöken.
  2. Blanda runt ordentligt med handen.
  3. Tillsätt 4 matskedar extra jungfruolja.
  4. Lägg vattenkrassen på toppen men blanda inte runt förrän vid servering.

Sås – del 2

  1. Lägg upp köttet på en tallrik, stänk över olivolja och täck med folie.
  2. Rör ner en rågad matsked mjöl i stekpannan.
  3. Tillsätt ett litet glas rödvin och höj värmen.
  4. Koka ner så att nästan ingen vätska återstår, rör sedan ner kycklingbuljongen och fortsätt röra tills såsen är tjock och blank.

Vid servering samt kött - del 2

  1. Häll vattnet från morötterna, lägg tillbaka i pannan och blanda med en klick smör.
  2. Vänd ner potatisen på ett serveringsfat och bred ut senap och pepparrotsvisp på ett annat fat. Strö över salt och peppar.
  3. Skiva snabbt köttet i 1 cm tjocka skivor och lägg upp dem på fatet med senap och pepparrot.
  4. Tillsätt eventuell köttsaft till såsen och servera den på sidan om.
  5. Blanda runt salladen, ta ut yorkshirepuddingar ur ugnen och avnjut sedan middagen med ett glas vin.