Isodieten

Isodieten

Isodieten är framtagen av Fredrik Paulún och utformad för den som vill gå ner i vikt. Testa vettja - här är några exklusiva recept utformade enligt Isodieten.

Isodieten har fått sitt namn från grekiskans Iso, som betyder lika. Och detta är precis vad dieten handlar om, att äta lika mycket kalorier från de olika näringsämnena – kolhydrater, protein och fett. En balanserad kosthållning som även inkluderar de små men viktiga faktorerna i mat såsom mineraler, antioxidanter, fibrer och vitaminer.

Recept.nu har pratat med Isodietens grundare Fredrik Paulún.

Berätta om ISO-dieten. Vad innebär dieten och hur skiljer den sig från andra befintliga dieter?
– Isodieten är en diet som både siktar på viktminskning och hälsa. Vi tar således varken bort fett eller kolhydrater, eftersom det på sikt kan påverka hälsan negativt. Vi tillåter dessutom så stort energiintag att man orkar motionera, vilket gynnar viktminskning, men framför allt är avgörande för välmåendet.

Du står ju bakom både GI och ISO. Vilken ska man följa egentligen?
– GI handlar om att äta långsamma kolhydrater. I Isodieten ingår GI, det vill säga långsamma kolhydrater, men också så mycket mer såom fettkvalitet, innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Man kan således säga att Isodieten är en utveckling av GI, där det ingår.

Hur mycket kan man gå ner på en månad genom att följa ISO-dieten?
– Vi har använt Isodieten på tusentals klienter på Paulúns näringscenter och det brukar ligga på 0,8-1,5 kg per vecka till en början. Män tenderar att tappa mer än kvinnor eftersom det skiljer i energiförbrukning. Målsättningen är runt ett kilo i veckan.