Den italienska klassikern pasta puttanesca är en smakrik pasta gjord på bland annat tomater, sardeller, kapris och oliver. Enkel att laga och väldigt god att äta!
Se Isabella Morrone laga receptet
Ingredienser
1 klyfta vitlök
ca 8 körsbärstomater
1 burk kapris, små (à 100 g)
1 burk svarta oliver utan kärnor, gärna taggiasche eller leccino (à ca 300 g)
2 burkar konserverade körsbärstomater (à 400 g)
400 g spaghetti
grovt salt, till pastavattnet
1 sardellfiléer i olja, avrunnen (à 80 g)
4 msk färsk bladpersilja, hackad
0,5-1 krm chiliflakes
olivolja
salt
svartpeppar
Gör så här
Skala och skiva vitlöken tunt. Halvera körsbärstomaterna. Hacka sardellerna grovt.
Stek vitlök och tomater i rikligt med olivolja i en stekpanna tills de får lite färg.
Tillsätt kapris, oliver och körsbärstomater på burk. Mosa körsbärstomaterna lätt med en slev. Salta och peppra. Rör om och låt koka ihop ca 5-10 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull, minst 3 liter vatten. Använd ca 10 g grovt salt per liter vatten. Koka pastan en minut kortare än vad som står på förpackningen. Häll av och spara 1 dl av pastavattnet.
Blanda pastan med såsen under omrörning på medelvärme ca 1 minut. Tillsätt lite pastavatten om det behövs.
Ringla i rikligt med olivolja och blanda ner sardellerna, persilja och chiliflakes. Smaka av och servera direkt.