Hjortytterfilé med duchessepotatis

NYHET
Hjortytterfilé med duchessepotatis
Foto: Tv4

Hjortytterfilé med duchessepotatis

1

22 ingredienser

1 h

Hjortytterfilé med duchessepotatis, knaperstekt svamp och gräddsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Kött

  • 800 g hjortytterfilé (och smör till stekning)
  • rapsolja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 50 g smör
  • 2-4 enbär, krossade

Duchessepotatis

  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Sås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 kruka färsk timjan, hackad
  • 25 g smör
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • stekskyn från köttet (ta ur enbären)
  • 2 dl grädde

Svamp

  • 500 g skogschampinjoner
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Kött
    Stek hjortytterfiléerna i olja. Salta och peppra.
  2. När köttet är brynt på båda sidorna så tillsätt smör och enbär.
  3. Ös köttet i någon minut, lägg det sedan i en ugnsfast form.
  4. Efterstek köttet i ugnen på 125 grader till en innertemperatur på 52-55 grader, ca 20 minuter.
  5. Låt köttet vila i smörpapper i 10-20 minuter innan servering.
  6. Duchessepotatis
    Koka potatisen tills den är mjuk, sila av vattnet.
  7. Pressa potatisen och tillsätt smör, äggulor samt salt och peppar. Rör ihop till en tjock smet.
  8. Lägg smeten i en spritspåse och forma toppar på bakplåtspapper.
  9. Grädda topparna i mitten av ugnen på 250 grader tills de fått gyllenbrun färg, ca 10 minuter.
  10. Sås
    Fräs lök och timjan i smöret, men inte så att löken får färg.
  11. Tillsätt sedan rött vin, vatten, fond och steksky.
  12. Låt såsen reducera/småputtra i minst 20 minuter.
  13. Sila av såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
  14. Tillsätt grädde, är såsen för tunn så red av den med 0,5 dl vatten och en matsked maizenastärkelse.
  15. Svamp
    Fräs svampen i smöret på hög värme tills de är riktigt knapriga.
  16. Salta och peppra efter tycke och smak.