Het anka med apelsinsås

NYHET
Het anka med apelsinsås
Foto: Tv4

Het anka med apelsinsås

3

15 ingredienser

1 h

Het anka med apelsinsås, sallad, parmesanost och valnötter är en rätt som gör sig fint inför helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 20-30 g vattenkrasse
  • 20-30 g rucolasallad (mini)
  • 1 broccoli (helst färskt men funkar med frusen som tinats)
  • 300-400 g anka (2 bröstfiléer)
  • 2 msk chiliolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 baguette
  • 15 g valnötter (skalade och osaltade)
  • 2 dl apelsinjuice (med fruktkött eller pressa egen)
  • 3 apelsiner (eller blodapelsiner)
  • 1-2 rödlökar (beroende på storleken)
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 3 msk parmesanost, riven

Gör så här

  1. Blanda rucolasallad och vattenkrasse till salladen och lägg i kylskåpskallt vatten. Låt dra i ca 30 minuter. Är det kallt ute kan du med fördel sälla ut skålen.
  2. Använder du färsk broccoli så dela huvudet till minihuvuden och lägg i salladsbadet. Har du fryst så dela i mindre bitar och lägg på ett hushållspapper för avrinning.
  3. Undertiden anrättar du ankbrösten. Snitta ankbröstens skinn i rutmönster, se till att du snittar ner till köttet genom huden.
  4. Massera noga in en matsked chiliolja per ankbröst. Gnugga ankbrösten överallt med havssalt och svartpeppar. Lägg sedan skinnsidan nedåt i en stor kall non-stickstekpanna, starta på hög värme.
  5. Stek i 6 minuter på hudsidan, efter 3 minuter bör ankbrösten släppt lite fett i pannan. Sänk värmen till medelhög, doppa rosmarinkvisten i ankfettet och ”badda” varsamt ankbröstets ovansida (köttsidan). Upprepa flera gånger under resten av stektiden.
  6. Vänd sedan och stek i 3 minuter och upprepa rosmarinkvist-”baddandet” på hudsidan flera gånger.
  7. Använd en ny kvist timjan och avsluta med ytterligare en minuts stektid. Vänd runt ankbröstkanterna och snabbstek dem också så de får en stekyta.
  8. Lägg ankbrösten i folie på en skärbräda, gärna av trä och låt vila ca 15 minuter.
  9. Låt pannan stå kvar på värmen men sänk värmen något. Lägg i rosmarinkvistarna i stekpannan.
  10. Skär baguetten i 10 tunna skivor (ca 1 cm).
  11. Placera brödskivorna i den varma pannan och låt ligga i ankfettet en minut på var sida. Ta ur och lägg åt sidan på en skärbräda med hushållspapper, låt rinna av.
  12. Lägg i valnötterna för att rosta i ankfettet, skall bli gyllene. Låt pannan stå kvar på värmen men ta bort rosmarinkvistarna ur pannan.
  13. Tillsätt den pressade apelsinjuicen i stekpannan och höj temperaturen till hög. Koka kraftigt i ca 10 minuter så den reduceras och binder samman ankfettet.
  14. Under tiden såsen reduceras så skala apelsinerna och skiva sedan i cirklar (0,5 cm). Dela skivorna i fyra delar och ta bort eventuella kärnor.
  15. Dela rödlöken på hälften och skär tunna skivor.
  16. Häll upp apelsinsåsen i en skål och låt svalna något, ställ åt sidan.
  17. Häll av vattnet från salladen som ligger i bad och låt rinna av.
  18. Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat eller separata tallrikar.
  19. Lägg ut apelsinskivorna ovanpå salladen, strössla valnötter och sesamfrön över salladsbädden.
  20. Sprid ut rödlöken jämnt över salladsbädden.
  21. Skär ankan i tunnare skivor, har du sky kvar så häll den i apelsinsåsen som står och vilar.
  22. Lägg upp skivorna av ankbröst på salladsbädden.
  23. Rör försiktigt runt i apelsinsåsen och ringla den över ankbrösten och salladsbädden. Häll inte på allt utan spara en tredjedel, en del gäster kommer kanske vilja hälla på lite mer själva.
  24. Strössla parmesanosten över hela rätten och lägg upp brödskivorna på ett serveringsfatet.