Het anka med apelsinsås

Foto: Tv4
Het anka med apelsinsås
15 ingredienser
1 h
Het anka med apelsinsås, sallad, parmesanost och valnötter är en rätt som gör sig fint inför helgen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 20-30 g vattenkrasse
- 20-30 g rucolasallad (mini)
- 1 broccoli (helst färskt men funkar med frusen som tinats)
- 300-400 g anka (2 bröstfiléer)
- 2 msk chiliolja
- havssalt
- svartpeppar
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 1 baguette
- 15 g valnötter (skalade och osaltade)
- 2 dl apelsinjuice (med fruktkött eller pressa egen)
- 3 apelsiner (eller blodapelsiner)
- 1-2 rödlökar (beroende på storleken)
- 2 msk rostade sesamfrön
- 3 msk parmesanost, riven
Gör så här
- Blanda rucolasallad och vattenkrasse till salladen och lägg i kylskåpskallt vatten. Låt dra i ca 30 minuter. Är det kallt ute kan du med fördel sälla ut skålen.
- Använder du färsk broccoli så dela huvudet till minihuvuden och lägg i salladsbadet. Har du fryst så dela i mindre bitar och lägg på ett hushållspapper för avrinning.
- Undertiden anrättar du ankbrösten. Snitta ankbröstens skinn i rutmönster, se till att du snittar ner till köttet genom huden.
- Massera noga in en matsked chiliolja per ankbröst. Gnugga ankbrösten överallt med havssalt och svartpeppar. Lägg sedan skinnsidan nedåt i en stor kall non-stickstekpanna, starta på hög värme.
- Stek i 6 minuter på hudsidan, efter 3 minuter bör ankbrösten släppt lite fett i pannan. Sänk värmen till medelhög, doppa rosmarinkvisten i ankfettet och ”badda” varsamt ankbröstets ovansida (köttsidan). Upprepa flera gånger under resten av stektiden.
- Vänd sedan och stek i 3 minuter och upprepa rosmarinkvist-”baddandet” på hudsidan flera gånger.
- Använd en ny kvist timjan och avsluta med ytterligare en minuts stektid. Vänd runt ankbröstkanterna och snabbstek dem också så de får en stekyta.
- Lägg ankbrösten i folie på en skärbräda, gärna av trä och låt vila ca 15 minuter.
- Låt pannan stå kvar på värmen men sänk värmen något. Lägg i rosmarinkvistarna i stekpannan.
- Skär baguetten i 10 tunna skivor (ca 1 cm).
- Placera brödskivorna i den varma pannan och låt ligga i ankfettet en minut på var sida. Ta ur och lägg åt sidan på en skärbräda med hushållspapper, låt rinna av.
- Lägg i valnötterna för att rosta i ankfettet, skall bli gyllene. Låt pannan stå kvar på värmen men ta bort rosmarinkvistarna ur pannan.
- Tillsätt den pressade apelsinjuicen i stekpannan och höj temperaturen till hög. Koka kraftigt i ca 10 minuter så den reduceras och binder samman ankfettet.
- Under tiden såsen reduceras så skala apelsinerna och skiva sedan i cirklar (0,5 cm). Dela skivorna i fyra delar och ta bort eventuella kärnor.
- Dela rödlöken på hälften och skär tunna skivor.
- Häll upp apelsinsåsen i en skål och låt svalna något, ställ åt sidan.
- Häll av vattnet från salladen som ligger i bad och låt rinna av.
- Lägg upp salladen på ett stort serveringsfat eller separata tallrikar.
- Lägg ut apelsinskivorna ovanpå salladen, strössla valnötter och sesamfrön över salladsbädden.
- Sprid ut rödlöken jämnt över salladsbädden.
- Skär ankan i tunnare skivor, har du sky kvar så häll den i apelsinsåsen som står och vilar.
- Lägg upp skivorna av ankbröst på salladsbädden.
- Rör försiktigt runt i apelsinsåsen och ringla den över ankbrösten och salladsbädden. Häll inte på allt utan spara en tredjedel, en del gäster kommer kanske vilja hälla på lite mer själva.
- Strössla parmesanosten över hela rätten och lägg upp brödskivorna på ett serveringsfatet.