Hemlagad tofu från grunden

koket.se
Hemlagad tofu från grunden
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Hemlagad tofu från grunden

2 ingredienser

1 h + blötläggning

"Hemlagad tofu kan låta krångligt men är egentligen ganska enkelt och billigt. Framförallt blir det otroligt gott eftersom man får fram den färska lite söta smaken i sojabönorna. Koaguleringsämnet kalciumsulfat kan du enkelt beställa hem på nätet och säljs oftast i butiker specialiserade för ölbryggning." /Jimmy Guo

Se Jimmy Guo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats
 • 500 g torkade sojabönor
 • 1,5 tsk kalciumsulfat

Gör så här

 1. Lägg sojabönorna i blöt i rikligt med vatten i minst 4 timmar, men gärna över natten. Bönorna kommer att svälla 2-3 gånger sin storlek, så se till att vattnet täcker ordentligt.
 2. Låt de blötlagda bönorna rinna av i en sil.
 3. Mät upp 1 del bönor med 3 delar vatten i en mixer och mixa slätt.
 4. Häll de mixade bönorna i en silduk och krama ur all sojamjölk. Arbeta gärna i omgångar tills du mixat och silat av alla sojabönor.
 5. Häll över sojamjölken i en stor kastrull, koka upp på medelhög värme under omrörning och försök ta bort skummet som bildas på ytan. Var försiktig så att inte botten på grytan brännas vid.
 6. Under tiden som mjölken kokar rör du ihop kalciumsulfat med några matskedar vatten i en stor bunke som rymmer all sojamjölk.
 7. Så fort mjölken kokat upp så stänger du av värmen och häller mjölken i skålen med kalciumsulfatsblandningen. Låt stå i 5 minuter och låt mjölken ysta sig.
 8. Förbered en tofupress med en fuktad silduk. Sleva i den ystade tofun och vik över duken. Låt ligga under press tills du får önskad konsistens: 10 minuter för mjuk tofu, 20-30 minuter för medelhård och 40-50 minuter för hård tofu. Vill du ha silkesmjuk tofu så låter du den bara få sjunka ihop av sin egen vikt utan att pressa.
 9. När tofun är färdigpressad så lägg försiktigt över den i en skål med iskallt vatten så att den får svalna och sätta sig.
 10. Förvara i en ask eller bunke täckt med färskt vatten.