Helstekt hjortfilé i portvinssky
, serveras med blomkålstryffelpuré och rotfrukter

1h 10m
4
Helstekt hjortfilé i portvinssky
, serveras med blomkålstryffelpuré och rotfrukter
Foto: TV4

Saftig hjortfilé serveras med len puré med smak av tryffel, rostade rotsaker och mustig portvinssky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

10 oktober 2017
1h 10m
4

Du behöver

  • 600 g hjortfilé
  • salt och svartpeppar

Blomkålstryffelpuré

  • 1 huvud blomkål
  • mjölk, ska täcka blomkålen i kastrull
  • 1-2 skvättar 
tryffelolja
  • salt och vitpeppar

Sotade rotfrukter

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gulbetor
  • 0,5 rotselleri
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Portvinssky

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 4 msk oxfond
  • 1 dl portvin
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk sherryvinäger, alternativt rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Hjortfilé
    Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda hjortfilén med salt och peppar.
  3. Bryn filén i smör, i en het panna, tills den fått fin stekyta.
  4. Baka av i ugnen tills filén fått innertemperatur 57 grader, ca 30-40 min.
  5. Ta ut och låt vila under folie i 10 min.
  6. Blomkålspuré
    Plocka blomkålshuvudet i buketter och koka blomkålen mjuk i mjölk.
  7. Stick med mätsticka.
  8. Lyft sedan upp den och mixa till en slät puré, använd gärna stavmixer.
  9. Smaksätt med tryffelolja, salt och vitpeppar.
  10. Sotade rotfrukter
    Sätt ugnen på 150 grader.
  11. Sota rotfrukterna i en torr stekpanna på hög värme, eller bränn dem med gasolbrännare.
  12. Baka dem sedan mjuka med olivolja, salt och peppar i ugnen i ca 10-15 minuter, tills de är mjuka. Känn av med en mätsticka.
  13. Portvinssky
    Fräs löken till portvinsskyn i smöret utan att den tar färg.
  14. Slå på fond och vin.
  15. Koka ihop på låg värme i ca 5 minuter.
  16. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept