Helgrillad piggvar med primörer och caviarsmörsås

Foto: TV4
Helgrillad piggvar med primörer och caviarsmörsås
17 ingredienser
1 h
En lyxig middag med den fantastiska fisken piggvar som grillas till perfektion och serveras med spröda primörer och en magisk smörsås smaksatt med caviar.
Ingredienser
- 1 piggvar (vild, för fyra personer) [1 kg]
- 8 färskpotatisar
- 100 g vaxbönor
- 100 g gröna bönor
- 200 g bondbönor (och lite bondbönsblad)
- 8 knippmorötter
- 25 g ramslök
- 2 dl buljong (från piggvaren)
- 2 dl kycklingbuljong, rostad
- 1 dl vitt vin (torrt)
- 1 dl grädde
- 50 g smör
- 10 g kaviar (bra kvalitet)
- 10 g löjrom
- 10 g rom (älvdalsrom)
- 1 knippe gräslök
- 1 citron
Gör så här
- Rensa piggvaren, klipp bort gälar och de yttersta fenorna. skölj och skrapa av skinnet, torka sedan torr.
- Krydda hela fisken med havssalt, lägg i ett fiskhalster.
- Innan servering grilla hela fisken över öppen eld, vänd på halstret flera gånger för att långsamt och jämt tillaga bägge sidorna.
- Ta ur fisken ur halstret, dra av skinnet och skär ur fileerna.
- I en kastrull, koka ihop vitt vin med piggvarsbuljong och kycklingbuljong till hälften. Tillsätt grädden och koka upp, dra av och montera i smöret, smaka av med lite citron, gräslök och sist löjrom, caviar och älvdalsrom.
- Koka nypotatisen och när 1 min återstår, lägg i alla bönor och koka av dom kort, sila av och smaka upp med lite smör, hackad ramslök och salt. Lägg upp på tallrik tillsammans med fisken och såsen.