Helena och Alexanders pasta bolognese
Helena och Alexanders pasta bolognese
31 ingredienser
Med den här perfekt balanserade och välsmakande bolognesen tog Helena och Alexander hem segern i tävlingen "pasta bolognese".
Ingredienser
- 250 g nötfärs
- 250 g fläskfärs
- 4-5 msk olivolja
- svartpeppar
- 1,5 dl vitt vin (torrt, oekat)
- 2 msk tomatpuré
- 2 morötter
- 1 stjälk stjälkselleri
- 1 gul lök
- 1 rödlök
- 4 klyftor vitlök
- 3 sardellfiléer
- 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
- 1 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk japansk soja
- 1 krm cayennepeppar
- 1 krm chiliflakes
- 3 krm paprikapulver
- 0,5 dl färsk oregano, hackad
- 1 dl pastavatten
- 50 g pancetta
- salt
- vitpeppar
Pasta
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl durumvetemjöl
- 2 msk vatten
- 1 msk neutral olja
- 20 g smör, att blanda upp pastan med när den är kokt
Till servering
- färsk basilika
- parmesanost
Gör så här
- Börja med pastadegen. Mät upp mjölet på bordet. Gör en cirkel i mitten av mjölet och knäck i ägg och äggula. Börja arbeta ihop och tillsätt vatten och neutral olja. Knåda ihop och fortsätt knåda i ca 5 min. Är degen för torr respektive för blöt så reglera med vatten eller durumvete. Plasta in och låt degen vila i minst 30 min.
- Värm en stekpanna med olivolja. Fräs färsen hårt så att det får en yta. Tillsätt vitt vin och låt reducera så att det nästan är tort i pannan. Gå därefter i med tomatpurén och fräs upp.
- Under tiden som vinet reducerar så förbereder du soffriton. Detta innebär att du river morötterna och resten av grönsakerna hackar du fint.
- När tomatpurén gått in i färsen och fått färg så gå in med soffriton och sardellerna som ska vara finhackade. Fräs detta i ca 5 min så grönsakerna blir mjuka och löken glansig.
- Tillsätt körsbärstomaterna, kalvfonden, paprikapulver, cayennepeppar, chili och låt det puttra på svag värme med lock ca 30 min.
- Lägg pancetta i kall panna och stek på låg värme så att man får ut all fett och pancettan är knaprig.
- Under tiden som såsen koka börja att förbered pastan. Banka eller kavla ut den så att den får plats i pastamaskinen. Börja med ”0” och kör till önskad tjocklek (vi körde på 7:an). Gå sedan över och kör igen spagetti. Mjöla genast i durumvete för att inte ”klegga ihop”.
- Koka upp 3 liter vatten med 0,5 dl salt.
- Lägg i pastan och låt koka till al dente – ca 1 min. Häll av pastan och spar ca 1 dl pastavatten. Lägg smöret i pastan
- Lägg i hälften av pancettan inklusive allt fett i bologenesn
- Krydda upp bolognesen med salt och peppar.
- Blanda ihop hälften av köttfärssåsen med spagettin och lägg resten av Bolognesen på toppen
- Toppa med riven parmesan, pancetta och basilika.
- Bolognesen kan med fördel frysas in.