
Äppelrospaj med smördeg

Foto: TV4
Du behöver
Smördeg
- 250 g mjöl
- 185 g äkta smör, i kuber
- 1,5 dl isvatten
Fyllning
- 2-3 röda äpplen
- 0,5 dl farinsocker
- 2 msk malen kanel
- 50 g mandelmassa
Gör så här
- Pulsa ihop smör och mjöl snabbt i matberedare.
- Tillsätt isvattnet och fortsätt pulsa tills du har en grynig massa, stjälp upp på mjölat bord och forma till en rektangel med hjälp av en degskrapa.
- Börja kavla, oroa dig inte för att det inte alls liknar en deg. Kavla ut till ca 40x15 cm.
- Vik degen i 4 och vänd ett kvarts varv, se till att du har mjöl på bordet och kaveln.
- Kavla på nytt ut till 40x15 cm, vik, vänd och upprepa tills du gjort detta ca 3-4 gånger.
- Vik i 3, plasta in och lägg kallt att vila.
- Skiva äpplena i halvmånar (skala dom inte) så tunt som möjligt, lägg i en bunke och blanda med farinsocker och malen kanel, ställ åt sidan.
- Kavla 3/4 av degen och täck en pajform.
- Skiva mandelmassan och lägg i botten.
- Kavla ut resterande deg till en lång rektangel och skär sedan ut remsor på ca 1,5x40 cm.
- Lägg äppelskivorna på rad på degremsorna och rulla sedan försiktigt ihop dom till en ros, ställ rosorna i botten på pajformen.
- Fyll tomrummen med resterande äppelskivor.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Lägg över folie om äppelbitarna börjar bli brända.
2 oktober 2014
Laddar fler recept...