Ronnies bondkakor, lavendelkakor och syltkakor

Ronnies bondkakor, lavendelkakor och syltkakor
Foto: TV4
Ronnie Nilsson - recept
Ronnie Nilsson - recept

Ronnies bondkakor, lavendelkakor och syltkakor

24 ingredienser

Ronnies recept på tre sorters småkakor: bondkakor med lite salt, lavendelkakor och syltkakor med björnbärssylt.

Ingredienser

portioner stycken

Bondkakor

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel
  • 200 g smör
  • 1 msk sirap
  • flingsalt

Engelsk mörkaka med lavendel

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 170 g smör
  • 2 msk lavendel (torkade)

kristyr

  • 125 g florsocker
  • 1 äggvita
  • citronsaft (En skvätt)
  • röd hushållsfärg
  • blå hushållsfärg

Syltkakor

  • 175 g smör
  • 3,5 dl potatismjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • kardemummakapsel
  • björnbärssylt
  • florsocker

Gör så här

Bondkakor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop ingredienserna till degen och rulla till en rulle som är 4 cm. Kyl rullen.
  3. Skär 5 mm tjocka skivor av rullen. Placera kakorna på en plåt och strö över flingsalt. Grädda i 10 minuter.

Engelsk mörkaka med lavendel

  1. Ugnsvärme: 200 grader. Blanda ihop degen och låt den vila.
  2. Kavla ut två degrundlar som är 20 cm i diameter.
  3. Grädda kakorna i 5 minuter.
  4. Skär varje stor kaka i 16 "tårtbitar".

Kristyr

  1. Vispa ihop den lila kristyren och dekorera kakorna.

Syltkaka med björnbär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop degen.
  3. Rulla bollar och rulla lätt i krossad kardemumma. Klicka på björnbärssylt.
  4. Grädda syltkakorna i 15 min
  5. Strö lite florsocker över. Ät!