Ronnies bondkakor, lavendelkakor och syltkakor
Ronnies bondkakor, lavendelkakor och syltkakor
24 ingredienser
Ronnies recept på tre sorters småkakor: bondkakor med lite salt, lavendelkakor och syltkakor med björnbärssylt.
Se fler recept från
Ingredienser
Bondkakor
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl sötmandel
- 200 g smör
- 1 msk sirap
- flingsalt
Engelsk mörkaka med lavendel
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 170 g smör
- 2 msk torkade lavendelblommor
kristyr
- 125 g florsocker
- 1 äggvita
- En skvätt citronsaft
- röd hushållsfärg
- blå karamellfärg
Syltkakor
- 175 g smör
- 3,5 dl potatismjöl
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- Hel kardemumma
- Björnbärssylt
- florsocker
Gör så här
Bondkakor
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop ingredienserna till degen och rulla till en rulle som är 4 cm. Kyl rullen.
- Skär 5 mm tjocka skivor av rullen. Placera kakorna på en plåt och strö över flingsalt. Grädda i 10 minuter.
Engelsk mörkaka med lavendel
- Ugnsvärme: 200 grader. Blanda ihop degen och låt den vila.
- Kavla ut två degrundlar som är 20 cm i diameter.
- Grädda kakorna i 5 minuter.
- Skär varje stor kaka i 16 "tårtbitar".
Kristyr
- Vispa ihop den lila kristyren och dekorera kakorna.
Syltkaka med björnbär
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop degen.
- Rulla bollar och rulla lätt i krossad kardemumma. Klicka på björnbärssylt.
- Grädda syltkakorna i 15 min
- Strö lite florsocker över. Ät!