Rabarber- och fläderpaj med smördegstäcke, toppad med jordgubbar och maräng

Rabarber- och fläderpaj med smördegstäcke, toppad med jordgubbar och maräng
Foto: TV4
Rolf Svensson
Rolf Svensson

Rabarber- och fläderpaj med smördegstäcke, toppad med jordgubbar och maräng

20 ingredienser

1,5 h

Paj fylld med rabarber- och fläderkompott täcks med ett lager smördeg. Efter gräddning toppas pajen med färska jordgubbar och marängtäcke.

Tips! Servera gärna jordgubbarna separat, om de inte ska ätas på en gång, smördegen blir annars lite blöt.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner paj

pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk mjölk

Blixtsmördeg

  • 250 g vetemjöl
  • 250 g smör, kallt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk citron, saft

Fyllning

  • 500 g färska rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 500 g färska jordgubbar
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här

Pajdeg

  1. Arbeta ihop ingredienserna till en pajdeg i matberedare. Tillsätt ägg och mjöl sist.
  2. Kavla ut degen och klä formen. Nagga botten. Låt vila 30 min i kylskåp.
  3. Förgrädda i 225 grader till svag gyllenbrun färg.

Blixtsmördeg

  1. Sikta mjölet på bakbordet och skär smöret i sockerbitsstora bitar.
  2. Blanda smör, mjöl och salt tills smöret börjar smulas.
  3. Tillsätt äggulorna, vattnet och citronsaften.
  4. Arbeta degen, men det ska finnas smörklumpar kvar. Linda in degen i plastfilm och den låt vila i kylen.
  5. Kavla två treslag, som för vanlig smördeg. Låt vila i kylskåp. Kavla ytterligare två treslag och låt sedan vila i kylskåp.

Fyllning

  1. Koka rabarber, fläderblomssaft och 1dl socker till en kompott. Potatismjölet pudras över när rabarberna nästan är klara.

Topping/garnering

  1. Ansa jordgubbarna och skär i slantar.
  2. Vispa äggvitor och citronsaft och vispa i socker efter hand, till en marängsmet.

Montering

  1. Fyll pajbotten med rabarberkompotten.
  2. Kavla ut smördegen till ett runt lock passande pajformen och lägg på det.
  3. Pensla med ägg och strö över råsocker.
  4. Grädda i 225 grader i 20-30 min.
  5. Lägg på jordgubbsslantar. Täck med marängsmet. Bränn av marängen med gasolbrännare.