Chokladkupol

Chokladkupol
Foto: TV4

Chokladbakelse på nötbotten fylls med chokladmousse och hallonkräm.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

16 oktober 2014
6

Du behöver

Dacquoisebotten

  • 3 äggvitor
  • 100 g strösocker
  • 100 g valnötter, malda
  • 30 g mandelmjöl
  • 1 tsk citronsaft

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk starkt kaffe
  • 3 äggulor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk cointreau

Hallonmousse

  • 250 g färska hallon
  • 250 g mascarpone

Garnering

  • 1 dl Valrhona kakaopulver

Gör så här

  1. Dacquoisebotten
    Vispa äggvita, socker och citron till en fast maräng.
  2. Mixa valnötter, mandelmjöl och socker, vänd ned i marängen.
  3. Spritsa 6 bottnar anpassade till formarnas storlek. Grädda 15-20 min i 150 grader.
  4. Chokladmousse
    Hacka chokladen och smält den. Rör ner kaffe, äggulor och Cointreau i chokladen. Låt blandningen svalna.
  5. Vispa grädden tjock. Vänd ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Tillsätt resterande grädde.
  6. Fyll kupolerna. Gör en grop i kupolen för hallonmousse. Ställ i kylen.
  7. Hallonmousse
    Blanda hallon och mascarpone.
  8. Servering
    Ta fram kupolerna från kylen. Fyll håligheten med hallonkrämen. Lägg på en dacquoisebotten.
  9. Doppa formarna i varmt vatten några sekunder. Tryck ut kupolerna, tryck på sidan så lossnar de lättare.
  10. Sikta över kakaopulver (gärna valrhona) över kupolerna. Ställ kallt.
Kommentera receptet

Fler goda recept