Mamma Anne-Maries rabarbersmulpaj, "choklad- och lakritsfrossa" samt polentaknaprig paj med mango.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.
Ingredienser
stycken av varje sort
330 g smör
420 g vetemjöl
135 g strösocker
135 g florsocker
25 g rörsocker
1 msk potatismjöl
40 g mandelmjöl
400 g rabarber
0,75 dl polenta
1 ägg
1 äggula
0,5 äggvita
4 dl grädde
100 g mörk choklad
150 g mjölk
3 tsk lakritspulver
125 g färska hallon
2 passionsfrukter
2 gelatinblad
4 mango [ca 380 g fruktkött skalad o klar, resten till dekoration]
1 msk citron, färskpressad
0,5 tsk citron, skalet, rivet
1,5 krm bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
3 kiwis
färsk mynta, till dekoration
Gör så här
Mamma Anne-Maries rabarbersmulpaj
88 gram smält smör som sedan skall svalna.
Blanda 120 g mjöl, 45 g socker, 1,5 krm bakpulver, 0,5 tsk vaniljsocker, blanda och häll i det smälta smöret. Blanda ihop och tryck ut det i portionsformar direkt. Sikta på potatismjöl.
Fördela ca 400 g skurna rabarber varvat med ca 45 g socker och ytterligare lite potatismjöl. All deg går inte åt utan resten skall smulas på toppen. För att få riktigt knaprigt täcke, tillsätt 25 g smör och 25 g råsocker i den "överblivna" degen.
Grädda pajen i 200 grader tills den är riktigt knaprig.
"Choklad och lakritsfrossa"
I matberedaren 240 g vetemjöl, 150 g smör 90 g florsocker , 40 g mandelmjöl och 1 ägg. Snabbt ihop och sen in i kylen.
Tryck ut degen i sex små, lätt smorda tartlettformar med löstagbar botten. Grädda ca 10 min i 175 grader. Låt svalna på galler.
Fyllning
Hacka 100 g choklad, lägg i en skål.
Koka upp 1,5 dl mjölk, häll över chokladen och rör tills det smält.
Sikta i ca 3 tsk lakritspulver, tillsätt hälften av vitan från ett ägg och en äggula.
Fyll formarna och grädda i 150 grader ca 10 min. Svalna och lossa ur formarna. Dekorera med färska hallon och urskrapad passionsfrukt, servera med en klick grädde.
Polentaknaprig paj med mango
I matberedaren: 60 g vetemjöl, 0,75 dl polenta, 45 g florsocker, 65 g normal saltat smör.
Tryck ut degen direkt i formarna och gräddas ca 7 min i 175 grader.
Fyllning
Lägg 2 st gelatinblad i kallt vatten.
Skala och kärna ur mangoköttet ca 380 g. Pressa purén genom en finmaskig sil.
Blanda vätskan från mangon med 1,5 dl grädde, 90 g socker, 1 msk färskpressad citron, 0,5 tsk rivet citronskal i en kastrull. Låt koka upp.
Krama ur gelatinet och rör ner i mangoblandningen. Häll fyllningen i pajskalen och låt stelna i kylskåp.
Dekorera med färsk mango och tunna kiwiskivor.
Mias rabarberpaj, lakritspaj och mangopaj | Köket.se