Martins mininapoleon, vaniljkakor och heta chokladsnittar

Foto: TV4
Martins mininapoleon, vaniljkakor och heta chokladsnittar
30 ingredienser
Martins recept på tre sorters småkakor: Mininapoleon, Vaniljromans och Heta chokladsnittar.
Se fler recept från
Ingredienser
Mininapoleon
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 5-6 dl vetemjöl
- 0,5 citron
- 0,5 äggvita
- 250 g mandelmassa
- 200 g mörk choklad 70 %
- 1 äggula
- 0,5 dl pistagenötter, hackad
- Arikotyr (koka ihop passerad aprikosmarmelad, citronsaft och vatten)
- 1 dl florsocker
- röd hushållsfärg
- 200 g mörk choklad 70 %
Vaniljromans
- 75 g smör, rumsvarmt
- 0,5 msk vaniljsocker
- 75 g vetemjöl
- rosenblad, hackade
- 1 dl strösocker
Heta chokladsnittar
- 40 g smör, rumstempererat
- 2 msk farinsocker
- 1 krm salt
- 0,5 tsk tabasco
- 45 g vetemjöl
- 0,25 tsk bakpulver
- 2 tsk kakao
- 0,5 msk mörk choklad 70 %, hackad
- 1 msk sötmandel, finhackad
- 4 msk körsbärsmarmelad
- 0,5 dl florsocker
Gör så här
Mininapoleon
- Ugnsvärme: 175 grader.
- Gör en mördeg av smör, socker, mjöl och ägg. Kyl degen ca 30 minuter. Kavla ut degen tunt och tag med kakmått ut runda plattor och lägg på plåt.
- Blanda mandelmassan smidig med äggvita och smaksätt med citronrasp. Spritsa ut kulor av blandningen på degplattorna.
- Nyp ihop plattorna som trekantshattar och pensla med uppvispat ägg.
- Grädda dem tills de är gyllenbruna, pensla med aprikotyr och strö på hackad pistagemandel.
Vaniljromans
- Blanda smör, vaniljsocker och vetemjöl till en grynig massa.Tillsätt de hackade rosenbladen.
- Nyp ihop degen och rulla ut en längd. Kyl degen en aning och bita sedan upp längden i tio bitar.
- Rulla bitarna lite spetsiga i ändarna och böj dem som horn.
- Lägg dem på plåt och grädda i ca12 minuter. Vänd kakorna i strösocker medan de är ljumna.
Heta chokladsnittar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa samman smör, farinsocker och salt i en skål. Tillsätt äggula och tabasco.
- Sikta i vetemjöl, bakpulver och kakao. Blanda ihop tillsammans med hackad choklad och mandel.
- Rulla degen till en längd och lägg på bakpappersklädd plåt. Platta ut den en aning och gör en fördjupning i mitten. Bred ut sylten i fördjupingen.
- Grädda kakorna i ca 15 minuter. Ringla på glasyr och skär i sneda bitar.