Martins cupcakes med retrosmaker

Foto: TV4
Martins cupcakes med retrosmaker
31 ingredienser
Martins recept på tre olika cupcakes som han smaksatt med mandellikör, calvados samt rom.
Ingredienser
Muffins grundrecept
- 200 g smör
- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 msk vaniljsocker
- 3 dl standardmjölk
- 400 g vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 0,5 citron, skalet
- 0,75 tsk salt
Mandelcupcakes
- 5 bittermandel
- 2 msk amarettolikör
- 100 g mandelmassa
- 15 cocktailbär
- 100 g färskost
Äppelcupcakes
- 4 äpplen
- 2 msk calvados
- 1 kanelstång
- strösocker
- 1 msk malen kanel
- 100 g aprikosmarmelad, passerad
- 1 msk citron, saft
Romrussincupcakes
- 1 msk mörk jamaicarom
- 250 g russin
- 2 limefrukter
- 1 citron, saften
- 200 g smör, mjukt
- 150 g färskost
- 3 dl florsocker
- färska myntablad
Frosting, grund
- 150 g färskost
- 3 dl florsocker
Gör så här
- Smält smöret och låt svalna en aning. Tillsätt mjölk och salt.
- Ägg och socker vispas luftigt.
- Mjöl, bakpulver och vaniljsocker siktas i smeten och smörmjölkblandningen tillsätts. Tillsätt slutligen rivet citronskal.
- Fördela smeten lika mycket i tre bunkar och smaksätt för respektive cupcake.
Mandelcupcakes
- Smeten smaksätts med 5 rivna bittermandlar. När de gräddats penslas de med Amaretto. Efter detta blandar man en smet av mandelmassa och cream cheese. Spritsa på toppingen med krusig tyll. Garneras med cocktailbär.
Äppelcupcakes
- Skala, kärna ur och klyfta alla äpplen. Lägg 10 klyftor till garnering åt sidan. Koka/marinera de övriga äppelklyftorna i Calvados (blir bäst om man marinerar i minst en timme.).Vänd de marinerade äppelklyftorna i kanel. Peta ned äppelklyftorna i smetfyllda formar.
- Halvgrädda cupcakesen och tag ut dem från ugnen. Garnera varja cupcake med en äppelklyfta. Grädda klart. Under tiden kokas en aprikotyr av passerad aprikosmarmelad. Aprikosmarmelad läggs i kastrull och blandas med citronsaft. Koka ca 10 minuter till en seg massa. När bakverken är färdiggräddade penslas äppelklyftan rikligt med aprikotyr.
- Blanda en frosting av 150 g creme cheese och 3 dl florsocker. Spritsa en tjock krans med frosting på varje cupcake så att äppelklyftan syns.
Romcupcakes
- Blanda en frosting på150 g creeme cheese, 3 dl florsocker, 1 msk limejuice. Blanda ost, florsocker och limejuice till en fast smet (pass upp så du inte har för mycket juice) och fyll i plastspritspåse med slät tyll.