Kritstreckskakor, hallon- och stjärnaniskakor samt "mammas limestrassburgare".
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
20 - 25 stycken av varje sort
Mammas limestrassburgare
150 g smör
45 g florsocker
15 g vaniljsocker
105 g vetemjöl
110 g potatismjöl
1 limefrukt, saft + zest av
Garnering
florsocker
vatten
grön hushållsfärg, några droppar
Kritstreckskakor
150 g smör
225 g vetemjöl
60 g strösocker
7 g vaniljsocker
35 g kakao
2 krm pepparmintsolja
Hallon- och stjärnaniskakor
200 g smör
75 g strösocker
7 g vaniljsocker
5 g bakpulver
2 g malen kanel
270 g vetemjöl
2 dl hallon
25 g gelésocker
3-4 stjärnanis
Gör så här
Mammas limestrassburgare
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och lime kraftigt och poröst tillsätt mjölet lite i taget och spritsa ut på plåt, grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
Kritstreckskakor
Ugnsvärme 200 grader. Blanda smör, socker och mjöl till jämn smet, dela i två delar och blanda den ena med vaniljsocker och den andra med kakao och pepparmintsarom.
Kavla degarna till lika stora rektanglar och lägg ovanpå varandra , dela nu degen i fyra lika breda längder och lägg alla fyra ovanpå varandra så det bildar ett randigt mönster med åtta ränder , skär nu degen i 5 mm tjocka skivor och lägg på plåt. Grädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Hallon- och stjärnaniskakor
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hallon, socker och stjärnanis i en kastrull och låt småkoka några minuter, tag från värmen och låt svalna något medans du gör degen.
Rör smör, socker, vaniljsocker och bakpulver till en jämn smet. Tillsätt kanel och mjöl och rör återigen till fin jämn smet.
Rulla degen till ca 25-30 bollar, gör en hål i varje boll och fyll med hallonsylten. Grädda 12 minuter i mitten av ugnen.