Gustavs körsbärsdröm
Gustavs körsbärsdröm
19 ingredienser
Körsbärstårta med francipankräm och rom.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
Tårtbotten
- 5 ägg
- 170 g strösocker
- 80 g potatismjöl
- 65 g vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk malen kardemumma
Mandelkräm
- 1 tsk mandelarom
- 2 ägg
- 85 g strösocker
- 35 g vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 30 g smör
Körsbärskompott
- 500 g körsbär
- 1 dl gelésocker
Romgrädde
- 8 dl grädde
- 4 msk florsocker
- ca 4-5 tsk romessens
- några droppar röd hushållsfärg till garnering
Garnering
- 50 g mörk choklad
Gör så här
Tårtbotten
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form ca 23 cm.).
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt, sikta ner mjöl, bakpulver och kardemumma, häll i form och grädda 45-50 minuter i nedre delen av ugnen.
Mandelkräm
- Vispa upp ägg socker och mjöl.
- Hetta upp mjölken och häll i lite i taget i äggsmeten under omrörning, ställ tillbaka på spisen och värm till krämen tjocknar (får inte koka).
- Tag från spisen och rör i smör och mandelsessens. Låt svalna.
Körsbärskompott
- Häll körsbär och socker i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småkoka några minuter. Häll över kompotten i en skål och låt svalna.
Dekoration
- Smält chokladen över vattenbad, tag från värmen och låt svalna något tills chokladen blir lite mer trögflytande.
- Häll i spritspåse och spritsa grenar och grenverk på bakplåtspapper. Låt stelna i frys.
Romgrädde
- Vispa grädde, socker och romessens lagom hårt men inte för länge. Spara ca 1 dl grädde till garnering, färga denna med några droppar röd hushållsfärg och förvara i spritspåse.
Ihopsättning
- Dela botten i tre delar och fyll den första med körsbärskompott.
- Andra botten fyller du med mandelkräm.
- Lägg på sista botten och täck med romgrädde, försök få så jämna raka kanter som möjligt, använd varma verktyg för att få släta ytor.
- Tag fram chokladdekorationerna och lägg ovanpå tårtan.
- Spritsa nu den ljust rosa grädden som små blombuketter runt grenverken (som ett körsbärsträd).