Chokladtårta med maräng och blåbär
Chokladtårta med maräng och blåbär
18 ingredienser
Chokladtårta med marängtäcke och blåbär. Använd en brännare för att få fin färg på marängen på din tårta.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar
Ingredienser
Tårtbotten
- 3 ägg
- 225 g strösocker
- 75 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 230 g vetemjöl
- 30 g kakao
- 3 tsk bakpulver
Blåbärskräm
- 250 g frysta blåbär
- 2 dl vatten
- 170 g strösocker
- 4 msk majsstärkelse
- 1 msk citron, saft
Chokladmousse
- 180 g choklad 70 % med blåbärssmak
- 3 dl grädde
- ett par msk socker
Marängtäcke
- 6 äggvitor
- 300 g strösocker
Garnering
- färska blåbär, stora
Gör så här
Tårtbotten
- Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör och blanda i mjölken. Häll i mjölk- och smörblandningen i äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en skäl och sikta ner i smeten. Rör snabbt ihop till en smet.
- Smörj och mjöla en form på ca 21-24 cm i diameter, grädda i 175grader 40-45 minuter.
Blåbärskräm
- Blanda allt i en kastrull, koka upp tills den är krämig.
Chokladmousse
- Värm grädde, men låt den inte koka. Bryt chokladen och häll grädden över, rör tills chokladen smält.
- Kyl chokladsmeten och vispa sedan upp den till önskad konsistens.
Marängtäcke
- Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål. Ställ i vattenbad och vispa tills smeten är tjock och allt socker är löst. Temperaturen ska vara lite varmare än fingervarmt.
- När marängen är tillräckligt tjock, ta av från värmen och vispa tills smeten är sval ca 10 minuter.
Montering
- Dela din tårtbotten i tre. Varva sen blåbärskräm, mellanlager, sedan chokladmoussen.
- Smeta över marängen över hela tårtan i ett så jämt lager som går. Färska blåbär längst upp, sedan brukar jag spritsa lite toppar runt blåbären. Använd en brännare för att bränna av marängen.