Nötpaj med rostade nötter
Nötpaj med rostade nötter
14 ingredienser
Emmas paj med tre olika sorters rostade nötter. Det blir en paj med en rik nötsmak som på bästa sätt serveras med en klickgrädde.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar
Ingredienser
pajdeg
- 150 g smör
- 90 g strösocker
- 180 g vetemjöl
- 2 msk ljus sirap
Nötfyllning
- 65 g pistagenötter
- 65 g hasselnötter
- 32 g valnötter
- 2 msk osaltat smör
- 2,5 g flingsalt
- 1,25 dl honung
- 2,5 g vaniljsocker
- 1 ägg
- 1 äggula
- kakao, att pudra med
Gör så här
- Börja med att göra pajbotten. Vispa smör och socker, tillsätt vetemjöl och sirap och rör samman till en deg. Ta ut 9 delar som du sedan skall trycka ut i formarna.
- Smöra och mjöla 9 pajformer i tartelettstorlek (ca 10-15 cm i diametern). Lägg pajdeg i pajskalen och tryck ut degen till kanterna. Ställ åt sidan så länge.
- Rosta nötterna 10-12 minuter på 250 grader och låt svalna, håll ordentlig koll så att du inte bränner nötterna! Ta bort skalet genom att gnugga de rostade nötterna i en kökshandduk.
- Grovhacka nötterna, använd bara hälften till fyllningen och spara resten till garnering.
- Smält smöret och bryn det på medelvärme ca 5-8 minuter.
- Rör honung, salt och vaniljsocker i en skål.
- Vispa äggen och häll sedan ned det brynta smöret. Blanda alltsammans och lägg fyllningen i pajskalen.
- Grädda pajerna på 150 grader i ca 20-30 minuter.
- När pajerna kallnat, lägg på en klick grädde, pudra med kakao och toppa med några hackade nötter.