Elins sötebröd

Foto: TV4
Elins sötebröd
21 ingredienser
Elins recept på sötebröd med rabarber och lavendel: ”Mammas bullar” och ”Trädgårdsgifflar”.
Se fler recept från
Ingredienser
Vetedeg
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk malen kardemumma
- 1,4 dl vetemjöl
- ägg, till pensling
Fyllning 1
- 1 dl sötmandel
- 1 dl hasselnötter
- 1,5 dl strösocker
- 150 g smör
- 1 msk kardemumma, krossad
Fyllning 2
- 1 rabarbarber
- 100 g mandelmassa
- 25 g smör
- 1 äggula
- 1,5 dl färska hallon
- rosa pärlsocker
- torkad lavendel
- pärlsocker
Gör så här
- Ugnstemperatur: 225 grader.
Smält smör och tillsätt mjölk, värm tills det är fingervarmt.
- Lös upp jästen och arbeta in de torra ingredienserna.
- Jäs degen i ca 30 min.
- Mixa samtliga ingredienser i fyllning 1.
- Skär rabarbern och låt den svettas i stekpanna. Blanda sedan med övriga ingredienser i fyllning 2.
- Knåda degen och dela i två.
- Kavla ena delen och bre på fyllning 1. Rulla, skär och lägg i bullformar.
- Knåda in lavendel i andra delen, kavla ut och skär trianglar.
- Klicka ut fyllning 2, rulla och lägg på bakplåtspapper.
- Jäs bullarna på plåten i ca 30 minuter.
- Pensla och strö över pärlsocker/lavendel. Grädda i 8-10 minuter.