Elins petit choux

Elins petit choux
Foto: tv4

Elins petit choux

Av: Elin Werjefelt

Från: Hela Sverige bakar

23 ingredienser

Elins recept på petit choux:stjärnformade med lingongrädde, rosenformade fyllda med citronkräm och runda petit choux fyllda med Bailey´s.

Se fler recept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner st

Petit choux

  • 2,5 dl vatten
  • 65 g smör
  • 1 krm salt
  • 140 g vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1 msk vaniljsocker

Lingongrädde

  • 4 dl grädde
  • 1 dl lingon
  • 1 tsk vaniljsocker

Citronkräm

  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • citronessens
  • gul pastafärg
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk smör

Baileyskräm

  • 0,5 dl baileys
  • 250 g mascarpone
  • 100 g florsocker
  • 50 g färskost
  • 1 msk kakao
  • florsocker

Gör så här

Petit choux

  1. Koka upp vatten, smör och salt.
  2. Sikta mjölet i en bunke.
  3. Tillsätt lite mjöl i taget i vattnet. Vispa till en början med visp. Byt till träsked och rör tills degen släpper från kanterna och är blank.
  4. Rör ner ett ägg i taget tillsammans med vaniljsockret.
  5. Fyll tre spritsar med ros-, stjärn-, respektive rundtyll.
  6. Spritsa ut bollar, stjärnor och rosor på plåtar och grädda i 17 min i ugn på 200 grader.

Citronkräm

  1. Koka mjölk, grädde och citronessens.
  2. Vispa ägg, socker, pastafärg och maizena. Häll över gräddmjölken. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp och rör i smör.
  3. Vispa grädde med lingon och vaniljsocker.
  4. Blanda Bailey´s, mascarpone, filadelphia, kakao och florsocker.
  5. Gör ett hål i stjärnorna och fyll med lingongrädde. Pynta med lingon.
  6. Klipp upp rosorna och fyll med citronkräm.
  7. Klipp upp bollarna och fyll med Bailey´s.
  8. Pudra florsocker över allihop.