Christinas recept på tre sorters småkakor: pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime.
Ingredienser
stycken
Pariservåfflor
150 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
4 msk vispgrädde
1 msk strösocker
1-2 dl strösocker, till garnering
Smörkräm
100 g smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1 tsk amarettolikör (mandellikör)
Korintkakor
50 g korinter
100 g smör
0,75 dl strösocker
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
Kokostoppar med lime
35 g smör, smält
1 ägg (stort)
1 äggvita
1,5 dl strösocker
200 g riven kokos [ca 5 dl]
1 limefrukt, rivet skal
2 dl marsankräm, kallrörd
1 msk amarettolikör
2 limefrukter, till garnering
100 g mörk choklad
Gör så här
Parisiervåfflor
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop samtliga ingredienser med elvisp.
Kavla ut degen tilld den är 3-4 mm tjock. Nagga degplattan med en gaffel och stansa ut runda ringar i lagom storlek, ca 3-4 cm i diameter.
Tryck kakornas översida lätt i strösockret och lägg dem med sockersidan uppåt på en smord plåt. Grädda kakorna i ca 5 minuter, låt svalna.
Smörkräm
Rör ihop smör, florsocker, vanilj, äggula och likör till en fluffig smörkräm. Lägg ihop pariservåfflorna två och två med smörkräm emellan.
Korintkakor
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör socker och smör poröst och vitt. Mixa vetemjöl, bakpulver,vaniljsocker och korinter. Du kan också använda matberedare, tillsätt då korinterna efteråt på bakbordet.
Rulla längder av degen och dela i bitar. Rulla till bollar och lägg glest på en plåt.
Sätt tre korinter i mitten av varje kaka som garnering och tryck till lite försiktigt. Grädda kakorna i ca 5-8 minuter.
Kokostoppar med lime
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Tillsätt resterande ingredienser och låt stå i ca 10 minuter.
Forma till kokostoppar och grädda i ca 15 minuter. Doppa eller ringla över smält choklad när topparna fått svalna.
Christinas pariservåfflor, korintkakor samt kokostoppar med lime | Köket.se