Christinas kardemummakringlor och vaniljbullar
Christinas kardemummakringlor och vaniljbullar
19 ingredienser
Christinas recept på sötebröd: kardemummakringlor och fyllda vaniljbullar.
Se fler recept från
Ingredienser
Vetedeg
- 4 dl mjölk
- 50 g jäst
- 4 äggulor
- 14 dl vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 dl strösocker
- 1,5 tsk hjorthornssalt
- 200 g smör, rumsvarmt
Fyllning till kringlorna
- 1 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 5-10 msk florsocker
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1-2 msk kardemummakärnor, mortlade
vaniljkräm
- 2,5 dl mjölk [250 g]
- 60 g äggula
- 20 g majsstärkelse
- 75 g strösocker
- 25 g smör
- 1 vaniljstång
Gör så här
Vetedeg
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
- Tillsätt äggulorna, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
- Rör ner smör, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en deg.
- Låt degen jäsa under duk i 30 minuter. Använd halva degen till kringlor och halva till vaniljbullarna.
Kardemummakringlor
- Dela degen i 4 delar och kavla ut varje till en kvadrat ca 40 x 40 cm.
- Blanda vanilj, socker, smör och kardemumma. Bred fyllning över den utkavlade degen.
- Vik över halva degen och skär i remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt. Jäs kringlorna i 30 minuter.
- Grädda dina bullar i ca 8–10 minuter i 225 grader. Pensla med smör och strö lite nymalen kardemumma över toppen.
Vaniljbullar
- Rulla degen till släta bullar. Låt jäsa i 30 minuter.
- Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. Fyll med vaniljkräm, pensla med smör och doppa i strösocker.