Christinas björnbärs- och persikopaj
Christinas björnbärs- och persikopaj
13 ingredienser
Ingredienser
Mördeg
- 300 g smör, kallt, i kuber
- 8 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker, siktat
- 2 ägg
- 1 msk vatten, kallt
Fyllning
- 400 g färska björnbär
- 300 g persika [ca 3 st]
- 1 citron, zest
- 0,5 tsk malen kanel
- 1 dl strösocker (ev mer)
- 3 msk potatismjöl
- 1 ägg, till pensling
- Råsocker, till garnering
Gör så här
- Häll vetemjöl, florsocker och tärnat smör i en matberedare. Pulsera tills smöret är i ärtstorlek.
- Börja med att tillsätta två äggulor och en vita. Behöver du mer vätska för att degen ska gå ihop så tillsätt lite äggvita i taget. Använd vattnet om det behövs. Degen ska precis gå ihop. Plasta in och kyl i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten och skåra ett kryss på undersidan på varje persika. Lägg i det kokande vattnet i ca 2 minuter. Lägg i ett isbad och dra sedan av skinnet. Skär persikorna i bitar.
- Kavla ut halva mördegen till ca 3mm. Lägg i en pajform. Nagga botten och nyp fast aluminiumfolie runt kanterna. Då glider det inte ner under förgräddning. Grädda i 15-20 minuter.
- Blanda björnbär, citronskal, kanel, strösocker och potatismjöl. Vänd ner persikorna.
- Kavla ut resterande mördeg och lägg antingen ett vävmönster eller gör ett slätt lock om du vill det. Se bara till att det finns någon form av ventilhål så ångan kan komma ut.
- Pensla locket med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda i ca 35-40 minuter. Får pajen för mycket färg så täck med lite folie.
- Låt pajen vila minst 1 timme innan servering. Annars kommer juicen från bären att åka överallt och du kommer inte kunna skiva fina skivor av pajen.
- Servera med en god vaniljglass.