Oscar II:s tårta

Oscar II-tårta
Foto: tv4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Oscar II:s tårta

10 ingredienser

Klassiskt recept på kung Oscar den andres tårta, en tunn mandeltårta med spröd botten, smörkräm och flagad mandel. Tårtan är glutenfri!

Ingredienser

portioner8 - 10

Tårtbotten

  • 100 g sötmandel
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggvitor

Fyllning och garnering

  • 0,75 dl strösocker
  • 20 sötmandlar
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • ca 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Rita två runda cirklar (ca 21 cm i diameter) på ett bakplåtspapper. Smörj det lätt.
  2. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandelmjölet med sockret.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandel- och sockerblandningen. Bred ut smeten i cirklarna på papperet.
  4. Grädda din tårtbotten i 175 grader mitt i ugnen, 15-20 minuter.
  5. Låt dem svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.
  6. Smält 0,75 dl socker under omrörning i en liten stekpanna. Lägg i mandlarna.
  7. Häll upp blandningen på aluminiumfolie. Låt den stelna och kallna. Stöt den sedan i en mortel.
  8. Blanda äggulorna, grädden och sockret i en kastrull.
  9. Sjud under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna.
  10. Smaksätt smörkrämen med nötkrispet.
  11. Rosta mandelspånen till guldgul färg i en stekpanna under omrörning. Se upp med värmen, set går fort!
  12. Lägg ihop bottnarna med ungefär hälften av krämen som fyllning och resten ovanpå. Strö över mandelspånen. Förvara tårtan svalt tills den ska serveras.