Birgittas vaniljhjärtan

Birgittas vaniljhjärtan
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas vaniljhjärtan

11 ingredienser

Birgitta Rasmussons recept på klassiska vaniljhjärtan. Kanske världens godaste kaka?

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 200 g smör

Fyllning

  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 0,75 msk potatismjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smörj hjärtformar av metall väl.
  2. Blanda vetemjöl, potatismjöl, socker, äggula och smör till en smidig deg. Låt degen ligga inlindad i plastfolie ca 30 minuter i kylskåpet.

Förbered fyllningen

  1. Blanda ägget, sockret, potatismjölet och mjölken i en kastrull. Sjud under vispning på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna. Smaksätt den med vanilj.

Gör hjärtan

  1. Kavla ut degen till en ganska tjock platta. Klä formarna med drygt hälften av degen. Lägg en klick kräm i varje form. Täck dem med lock av degen. Kläm till degen väl runt kanterna.
  2. Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna på plant underlag medan de ännu är varma. Sikta över lite florsocker strax innan de ska serveras.