Birgittas toscapaj

Birgittas toscapaj
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Birgittas toscapaj

10 ingredienser

Klassisk kolaaktig och nötig toscapaj med mandel och nötkärnor.

Se fler recept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk strösocker

Fyllning

  • 200 g nötkärnor
  • 200 g sötmandel
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk mjölk

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt mjöl, bakpulver och socker.
  2. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en rund form med veckad löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Ställ den svalt.
  3. Rosta nötkärnorna i en långpanna i ugnen i 250 grader några min. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen.
  4. Skålla och skala mandeln. Torka den. Lägg nötter och mandeln i formen. Sänk värmen till 200 grader.
  5. Blanda smör, socker, vetemjöl och mjölk i en kastrull och sjud allt på svag värme tills smöret smält och allt är blandat.
  6. Häll det i formen.
  7. Grädda på galler mitt i ugnen, i 200 grader, cirka 25 minuter.