Birgittas toscapaj
Birgittas toscapaj
10 ingredienser
Klassisk kolaaktig och nötig toscapaj med mandel och nötkärnor.
Se fler recept från
Ingredienser
- 125 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 msk strösocker
Fyllning
- 200 g nötkärnor
- 200 g sötmandel
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 4 msk vetemjöl
- 4 msk mjölk
Gör så här
- Smält smöret och låt det svalna något. Tillsätt mjöl, bakpulver och socker.
- Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en rund form med veckad löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Ställ den svalt.
- Rosta nötkärnorna i en långpanna i ugnen i 250 grader några min. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen.
- Skålla och skala mandeln. Torka den. Lägg nötter och mandeln i formen. Sänk värmen till 200 grader.
- Blanda smör, socker, vetemjöl och mjölk i en kastrull och sjud allt på svag värme tills smöret smält och allt är blandat.
- Häll det i formen.
- Grädda på galler mitt i ugnen, i 200 grader, cirka 25 minuter.