Birgittas napoleonbakelse
Birgittas napoleonbakelse
17 ingredienser
Napoelonbakelse med smördeg, hallonsylt, grädde och äppelmos.
Se fler recept från
Ingredienser
Snabb smördeg
- 500 g vetemjöl
- 500 g smör - kallt i bitar
- 200 g vatten
- 40 g äggula
- 10 g salt
- 10 g citron saft/juice
Vaniljkräm:
- 500 g mjölk
- 2 vaniljstänger
- 120 g äggula
- 125 g strösocker
- 40 g majsstärkelse
- 50 g smör
Övrigt
- 1000 g grädde
- 150 g äppelmos
- 150 g hallonsylt
- 300 g florsocker
- 50-60 g vatten
Gör så här
Smördeg
- Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop.
- Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice.
- Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra.
- Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter.
- Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
- Plasta och låt vila 10-20 minuter.
- Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
- Låt vila 10-20 minuter.
- Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar.
- Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
- Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.
- Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
- Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
- Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil - kyl.
Montering
- Dela bottnarna i 3 lika stora delar.
- Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.
- Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.
- Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.
- Stryk tunt med hallonsylt
- Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.
- Skär i portions bitar.