Birgittas butterkaka
Birgittas butterkaka
15 ingredienser
Baka butterkaka med vaniljkräm och glasyr efter kokbokslegenden Birgitta Rasmussons recept.
Ingredienser
Vetedeg
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 tsk kardemummakärnor, stötta
- 0,25 tsk salt
- 0,5 dl strösocker
- 1 ägg
- 7 dl vetemjöl
Kanelfyllning
- 50 g smör
- 4 msk strösocker
- 2 tsk malen kanel
Marsánfyllning
- 1 dl kokt marsàn- eller vaniljkräm
Pensling och glasyr
- 1 ägg
- 1 dl florsocker
- 1 msk vatten
Gör så här
Vetedeg
- Smula ner jästen i en degbunke.Smält smöret, tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker,ägg och drygt häften av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Jäs vetedegen övertäckt ca 30 min. Förbered fyllningarna under tiden.
Fyllningar
- Rör smör, socker och kanel smidigt och poröst.
- Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna.
Utbakning
- Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på arbetsbänken och knåda den blank.
- Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 30 x 45 cm. Bred på kanelsmöret.
- Rulla samman degen från långsidan.Skär rullen i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
- Gör en fördjupning mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.
- Pensla kakan väl med uppvispat ägg.
- Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, i ca 35 min. Ugnsvärme: 200 grader.
- Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera med florsockerglasyr (rör ut florsockret i vatten).