• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Tusen och en natt

Tusen och en natt
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Tusen och en natt

0

14 steg att laga

25 ingredienser

80 min

Dessert med mandelfylld kaka, mandelcrunch, zabaione och färska fikon.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner6 portioner

Deg

  • 150 g vetemjöl
  • 1 äggula
  • 15 g smör
  • 1 tsk apelsinblomsvatten
  • 62 ml vatten
  • florsocker, att pudra över

Fyllning

  • 150 g sötmandel
  • 45 g florsocker
  • 1,5 tsk apelsinblomsvatten
  • 1 äggvita
  • 15 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 krm mandelarom
  • 2 tsk Vemdalen kanel

Fikon

  • 6 färska fikon
  • honung

Mandelcrunch

  • 25 g sötmandel
  • 25 g smör
  • 25 g strösocker
  • 25 g vetemjöl
  • 0,5 tsk kardemummakärnor

Vanilj- och portvinszabaione

  • 3 äggulor
  • 45 g strösocker
  • 0,75 dl portugisiskt portvin
  • 1,5 vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde, kall

Gör så här

  1. Deg
    Smält smöret.
  2. Sikta ner mjölet i en bunke och gör en grop i.
  3. Vispa lätt ihop äggulan, smöret, apelsinblomsvattnet och vatten. Häll sedan ner i mjölet. Rör ihop, och fortsätt sedan att blanda i en assistent ca 5 min, tills degen är smidig. Dela i två, plasta och låt vila i rumstemperatur ca 20 min.
  4. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord till en rektangel på höjden, spritsa ut fyllning (se nedan!!) ca 3 små korvar på bredden, lämna 1,5 cm åt sidorna och ca 2 mellan och 5 cm på ovansidan. Pensla med vatten emellan och nertill. Vik överdelen ovanifrån och skär ca 1 cm runt fyllningen, nyp ihop kanterna och lägg på en pappersklädd plåt.
  5. Grädda ca 14 min i mitten av ugnen på 180 grader, utan att knytena tar färg, pudra direkt med florsocker när du tagit ut dem.
  6. Fyllning
    Lägg 150 g sötmandel på en plåt och sätt in i ugnen, sätt ugnen på 180 grader och låt mandlarna rostas långsamt ca 10-15 minuter, håll koll på dem.
  7. Mixa mandlarna till finhackad konsistens.
  8. Blanda sedan med alla övriga ingredienser och lägg i en spritspåse. Spritsa ut på den kavlade degen.
  9. Fikon
    Skär bort en liten del av undersidan på fikonet, så att det står stabilt, skär ett kryss i det halvvägs, och tryck lite lätt i underkant så att det öppnar sig lite mer. Plasta och ställ i kyl fram till servering, då du lägger dom på fatet och ringlar lite honung över och strör lite crunch på.
  10. Mandelchrunch
    Mixa alla ingredienser i en mixer, och bred ut på ett bakplåtspapper, grädda sedan 15 minuter på 200 grader, rör om då och då.
  11. Låt svalna, strö över fikonen och lite på tallriken.
  12. Vanilj- och portvinszabaione
    Blanda äggulor, socker, urskrapad vaniljstång och portvin i en skål, ställ över ett vattenbad, vispa tills sockret smält och det har blivit pösigt, ställ åt sidan.
  13. Vispa grädden lagom hårt. Vänd försiktigt ner lite grädde i taget i äggsmeten, tills önskad konsistens.
  14. Fyll upp i glas och låt stå i kylen till servering.