Röd sammet

Röd sammet
Foto: TV4
Alexandra Larsson
Alexandra Larsson

Röd sammet

32 ingredienser

2 h

Tjusig tårta med red velvet-botten och rulltårtebotten. Smaksätts med hallon och choklad samt har ett ljuvligt marängtäcke.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner6 - 8 bitar

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 180 g strösocker
  • röd/rosa pastafärg
  • 120 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vispgrädde

Red velvet-botten

  • 1,67 dl mjölk
  • 0,67 msk vitvinsvinäger
  • 80 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 45 ml röd hushållsfärg
  • 1,5 msk kakao
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 225 g vetemjöl
  • 0,67 tsk salt
  • 0,67 tsk vitvinsvinäger
  • 0,67 tsk bikarbonat

Whipped cream

  • 3 dl vispgrädde, kall
  • 0,5 krm bakpulver
  • 300 g färskost
  • 90 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallongrädde

  • 3 dl vispgrädde, kall
  • 0,5 krm bakpulver
  • 200 g färska hallon
  • ca 15 g florsocker
  • 0,5 krm vaniljsocker

Marängtäcke

  • 6 äggvitor
  • 4 dl strösocker

Montering

  • färska blommor
  • 1,5 dl färska hallon

Gör så här

Rulltårtsbotten

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i pastafärg till önskad färg.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta sedan i äggsmeten.
  5. Rör ner vispgrädden.
  6. Bred ut i långpanna och grädda mitten av ugnen ca 5-7 min.
  7. Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper och dra bort pappret från undersidan, låt svalna under en annan bakplåt.
  8. Red velvet-botten
  9. Sänk ugnen till 175 grader.
  10. Blanda mjölk och 2/3 msk vitvinsvinäger, låt dra under tiden du gör övriga smeten.
  11. Kör smöret och sockret pösigt i en assistent, tillsätt ett ägg i taget.
  12. Blanda kakao, karamellfärg och vaniljpulver, och blanda sedan ner i äggsmeten.
  13. Blanda vetemjöl o salt, sikta och vänd ner i smeten, tillsätt mjölkblandningen och rör till slät smet.
  14. Blanda sedan vinäger och bikarbonat och tillsätt i smeten, rör ytterligare lite till.
  15. Smöra en springform på 18 cm i diameter på sidorna, och spänn fast bakplåtspapper i botten. Fyll upp med smeten och grädda nedre delen av ugnen ca 40 min.
  16. Ta ut den, låt svalna något, vänd sedan upp och ner och lossna från formen.
  17. Dela i 3 delar, låt svalna ordentligt.

Whipped cream

  1. Vispa grädden och bakpulvret hårt (bakpulvret hjälper till att grädden inte skär sig).
  2. Rör ihop osten, florsocker och vaniljen, vänd ihop med grädde.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer florsocker, men massan ska vara fast.
  4. Ställ in i kylen.

Hallongrädde

  1. Vänd samman hallonen med florsocker och vanilj, ställ åt sidan.
  2. Vispa grädden och bakpulver hårt, vänd samman allt, fyll en spritspåse och lägg i kylen så länge.

Marängtäcke

  1. Lägg ägg och socker i en rostfri bunke och ställ över vattenbad, vispa och värm tills blandningen uppnår 65 grader, ta då av från vattenbadet och fortsätt vispa i maskin till marängen svalnat.

Montering

  1. Ta och skär bort ytterkanterna på långpannekakan, skär sedan breda remsor på 8 cm längs med kakan.
  2. Bred sedan på whipped cream och rulla första som en minirulltårta, ställ sedan upp.
  3. Bred på nästa remsa och fortsätt att rulla den runt den första rullen, och gör likadant med den sista remsan. Plasta och ställ kallt en stund.
  4. Ta en röd sammetsbotten och lägg på ett fat eller liknande, spritsa ut hälften av hallongrädden, lägg färska hallon uppepå.
  5. Ställ sedan rulltårtan på botten och spritsa ut hallongrädde på toppen av rulltårtan, lägg även här färska hallon, innan du lägger på toppen av en röd sammetsbotten.
  6. Bred marängen över hela tårtan och bränn tillslut av med en brännare. Dekorera med t.ex. färska blommor.