En magiskt god småkaka med havre och vit choklad. Denna kaka passar lika bra till fikan som till kalaset. Mums!
Ingredienser
220 g smör
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
2 msk citronsaft, färskpressad
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
150 g vit choklad
1 citron (finrivet skal)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Smält smöret och låt det svalna lite. Rör ihop med muscovadosocker och strösocker i en bunke.
Tillsätt ägg, äggula, citronsaft och vaniljsocker. Rör till en jämn och slät smet.
Blanda ner vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt. Arbeta ihop till en jämn deg. Grovhacka den vita chokladen och blanda ner hälften i degen.
Skopa upp 10 degbollar på varje plåt med gott om utrymme mellan varje. Riv lite citronskal över varje kaka, gärna med ett zestjärn så att det blir lite grövre bitar.
Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills kakorna fått gyllene kanter. Ta ut plåten och toppa direkt med resten av chokladen. Låt kakorna svalna helt på plåten innan du flyttar dem.