Här är deltagarna i Hela Sverige bakar 2019

Här är de 12 bakfantasterna som gör upp om den ärofyllda titeln Sveriges bästa hemmabagare 2019. Få reda på varför de sökte till Hela Sverige bakar, vilken smakkombination som är favoriten och vilka redskap de absolut inte klarar sig utan i köket!

Premiär 20:00, onsdag 25 september på TV4.

Jannie Skarstedt, från Ängelholm

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag var trött på mammas tjat om Hela Sverige bakar efter att hon varit med i programmet för 3 år sedan, så jag sökte så att vi kunde prata mer om mig istället på söndagsmiddagarna.

Vilket är ditt favoritbakverk? Om jag ska äta upp allt själv så bakar jag helst en banankaka med extra allt, och hoppar jämfota medans jag äter den.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Kola och salt, eller kaffe och choklad, nej jag tar brynt smör och kardemumma eller förresten hallon lakrits, mums!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Det mesta kan man klara sig utan men funkar inte ugnen så skiter sig ju allt.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Kola och salt, eller kaffe och choklad, nej jag tar brynt smör och kardemumma eller förresten hallon lakrits, mums!

Vem är din förebild inom bakning? Jag säger Johan Sörberg och Birgitta Rasmussen och hoppas att de läser detta.

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Prinsesstårta. Min familj brukar kalla mig lilla prinsessan, jag börjar dock tveka på att det är i positiv bemärkelse.

Följ Jannie på Instagram: @jannieskarstedt


Mats Rajala, från Stockholm

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Världens kanske mest banala svar; för att utmana mig själv. Men också för att det är roligt att träffa andra människor som har bakning som någon form av intresse. En helt galen upplevelse som jag rekommenderar alla som gillar att baka att söka till om de får chansen!

Vilket är ditt favoritbakverk? Typ en éclair, med något syrligt som yuzu. Eller något med pistage. Pistage är magiskt!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Min indiska stenkvarn. Med den kan jag göra mitt helt egna nötsmör, eller någon sinnessjukt god praliné (nötter och socker) att använda i bakverk. Den gör att massan blir helt slät, något som inte går göra med en vanlig mixer. Det fina med att kunna göra detta själv är att du själv kan bestämma mängden socker, även om en klassisk praliné ska vara hälften socker (karamelliserat dessutom) och hälften nötter. Du kan även göra egen choklad med den, men det har jag inte vågat mig på ännu. Risken att jag fastnar i någon bean-to-bar-dimma är alldeles för hög.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Nötter tillsammans med choklad. Oslagbart. Eller, ja, okej, yuzu som jag nämnde tidigare är världens kanske godaste smak. En lite mer bitter citron kan man beskriva det som. Alla måste prova den.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Ordningsam, långsam och fokuserad. Så är det hemma. Hur det är när jag tävlar? Det får ni se.

Vem är din förebild inom bakning? Får jag bara välja en? Dinara Kasko i sådana fall, som gör fantastiskt fina egna formar att gjuta tårtor och bakelser i. Får jag välja två? Frank Haasnoot, som inte göra egna formar utan på ett genialt sätt använder sig av klassiska former. Om det går att klämma in en tredje blir det Melissa Coppel, som gör helt fantastiska chokladpraliner. Bäst i världen? Förmodligen!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En undergräddad vetebulle. Lite degig, men god ändå och full av potential.

Följ Mats på Instagram: @matsrajala


Svetlana Soboleva, från Huddinge

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag fick ett råd från en person att söka till programmet och tänkte sen att det är dags att börja ”dream big” och våga kliva ut ur komfortzonen.

Vilket är ditt favoritbakverk? Macaron, surdegsbröd och croissant.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? En våg.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Körsbär, kanel, rom och choklad. 

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Nyfiken, glad och innovativ.

Vem är din förebild inom bakning? Det finns många människor som inspirerar mig. Några som jag följer på Instagram är  Amaury Guichon och Nina Tarasova.

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Det är en väldig konstig fråga! Men om man skall var ett bakverk så får det väl vara en mini cupcake med krämen på toppen.

Följ Svetlana på Instagram: @liberosis_me


Dennis Kihlgren, från Örebro

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag älskar att baka och jag älskar att äta bakverk. Jag är också ett stort fan av programmet och har sett Hela Sverige Bakar sedan dess begynnelse. Jag har velat söka tidigare men min hjärna ha sagt nej. I år sa hjärnan, hjärtat och magen ja.
 
Vilket är ditt favoritbakverk? Jag kan inte välja bara ett! Macarons i alla dess former och toscakaka är mina stora favoriter.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan?  Min köksvåg.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Lakrits och citron.
 
Välj tre ord som beskriver dig i köket? Glädje i ett organiserat kaos.
 
Vem är din förebild inom bakning? Min farmor Gun. Farmor matade mig med glädjen till bakning redan som liten och den höll sig fast och befäste sig starkare ju äldre jag blev.

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Jag skulle vara en macaron med salt kolafyllning. Lite så där känslig men samtidigt mysig med en liten edge.

Följ Dennis på Instagram: @kihlgrenbakar

Mattias Celinder, från Stockholm

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag hade funderat på att söka, men det var min kollega Lena Nilsson som anmälde mig!

Vilket är ditt favoritbakverk? Måste jag välja bland alla dessa godsaker som finns? Jag äter gärna budapestbakelse med färska hallon, nybakade kardemummabullar och en och annan katalan slinker också gärna ner!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Jag älskar min kitchen aid – klart att jag i en nödsituation kommer att klara mig utan den och mycket annat men om jag själv får välja så får den till och med följa med på semestern!

Vilken är den bästa smakkombinationen? Det kan variera en hel del både efter säsong och humör men just nu älskar jag brynt smör och nymortlad kardemumma.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Strukturerad, klassisk och envis.

Vem är din förebild inom bakning? Tea Malmegård, Sebastien Boudet och Roy Fares är stora inspirationskällor.

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Jag tror att jag är en väldigt klassisk mazarin. Du vet - sprött härligt skal, en blankpolerad yta och ett härligt, krämigt innehåll i varje tugga.

Följ Mattias på Instagram: @kostymbagaren

Alexander Söderqvist, från Sundbyberg

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Ska jag vara ärlig så sökte jag inte till programmet i år, jag hade sökt 2015.

Vilket är ditt favoritbakverk? Pinocchiotårta.
 
Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Jag måste få ha min lilla baby med mig som är min röda kitchen aid.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Salt och sött är ju så jävla gott, men choklad och hasselnötter är ju rena orgasmen.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? Fokuserad, otålig och snabb. 

Vem är din förebild inom bakning? Jag gillar ju Roy Fares för att han är duktig och snygg, men min konditorguru är min vän Sara.

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En kanelbulle -  rund, brun och god och lite kladdig i mitten.

Kerstin, Stjernqvist, från Göteborg

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag sökte till Hela Sverige bakar för att utmana mig själv. Trodde så klart inte att jag skulle komma med, men när jag gjorde det blev allt plötsligt väldigt verkligt och jag blev toknervös. Det var stressigt och utmanande men det var ju också sååå skoj och värt det.

Vilket är ditt favoritbakverk? Jag vet inte om jag kan välja ett favoritbakverk, jag gillar det mesta som är sött, haha. När jag fikar väljer jag dock nästan alltid kardemummabulle, vaniljbulle eller wienerliknande bullar. Så ja, bullar då!

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Svårt att bara få välja ett verktyg, bakning kräver ändå en del. Termometer och våg är verkligen två måsten.

Vilken är den bästa smakkombinationen? Jag tycker ofta man försöker uppfinna hjulet igen när det kommer till smakkombinationer. Jag gillar enkla rena smaker. Allt med kardemumma.

Välj tre ord som beskriver dig i köket? I köket är jag högt och lågt - stökig, otålig men också noggrann när jag lägger den sidan till.

Vem är din förebild inom bakning?  My Feldt och Tea Malmgård är två personer som jag verkligen inspireras av och ser upp till. Den jag dock har som riktig idol är Fredrik Borgskog som har ett bageri i mitt kvarter. Om jag någon gång blir så duktig som han, ja då vet jag vad jag ska göra resten av mitt liv.

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Som bakverk vill jag vara Pastel de nata, lite krispig på utsidan men med ett lent och härligt inre. Haha skämt!

Följ Kerstin på Instagram: @kerstinbakarkakor


Ann Wiljelöf, från Sundsvall

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag har alltid drömt om att få vara med i Hela Sverige bakar, inte bara för att jag älskar bakning och att det vore en otroligt rolig utmaning – utan för att jag fullkomligt älskar hela programidén och alla pastellfärger, miljön, tårtfaten – ja, allt helt enkelt! Hela Sverige bakar är som jag i ett nötskal och något jag länge drömt om att få göra!

Vilket är ditt favoritbakverk? Mitt favoritbakverk är bakverk i miniformat – av just anledningen att man kan ha flera favoriter och kan smaka flera! Minimacarons, minipajer eller minidesserter. Men såklart, inget går upp emot en riktigt härlig tårta!
 
Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Slickepotten är ett måste hemma hos mig, enkel men genial. En våg är ett måste inom bakningen, så man kan väga ingredienserna istället för att mäta dem och få ett mer jämnt resultat.
 
Vilken är den bästa smakkombinationen? Jag fullkomligt älskar passionsfrukt i bakverk och det är ljuvligt gott tillsammans med exempelvis hasselnötter. Älskar att få kombinera ett syrligare inslag med en nötigare karaktär!
 
Välj tre ord som beskriver dig i köket? Glad, kreativ och fokuserad.
 
Vem är din förebild inom bakning? Roy Fares har alltid varit en stor förebild för mig, och än idag inspireras jag fortfarande av honom, vilken stjärna! Sen är såklart olika bakbloggar och instagramkonton som jag följer en stor källa till inspiration.
 
Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Jag vore en söt minicupcake; liten, nätt, och söt - och oerhört god och lättsam!
 
Följ Ann på Instagram: @fru.wiljelof.bakar

Linda Hansson, från Ljungby

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Kul grej, går det så går det. Jag kan ju ändå baka lite och bjuder på mig själv för det mesta.
 
Vilket är ditt favoritbakverk? Varför välja ett? Franska våfflor, nybakta kardemummabullar med extra smör, napoleonbakelse, kringlor, hallonmazariner och några till.
 
Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Slickepott, degskrapa och kitchen aid
 
Vilken är den bästa smakkombinationen? Vad som helst med smör och lite sprit.
 
Välj tre ord som beskriver dig i köket? Fokuserad, snabb och sjungandes.
 
Vem är din förebild inom bakning? Roddy Strålman, Leila Lindholm, Birgitta Rasmusson och Roy Fares.
 
Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Croissant med chokladfyllning, rustik och naturlig med gosig fyllning, inga konstigheter.

Följ Linda på Instagram: @baket.se

Emma Svanström, från Göteborg

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Förutom att jag gillar att baka så är jag en sån där som gillar att ha olika projekt att pyssla med, annars börjar det klia i fingrarna.
 
Vilket är ditt favoritbakverk? Croissant, fast bara om den är bra, om den är svampig kan den lika gärna åka i soporna! Gärna med mandel i!
 
Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? Våg och min återanvändningsbara spritspåse (perfekt för en som ogillar engångsgrejer).
 
Vilken är den bästa smakkombinationen? Svarta vinbär och rosmarin, syrligt, somrigt och väcker alla smaklökarna till liv. Jag kan också vara något besatt utav av sesamfrön som funkar sjukt bra med kola.
 
Välj tre ord som beskriver dig i köket? Ordnat kaos! (utropstecknet räknas som ett extra ord)
 
Vem är din förebild inom bakning? Lurig fråga! Bland andra Tea Malmegård, hennes bok "Desserter" var en revolution för mig, en hel bok med grundrecept där man kan hitta på kombinationer och smaker själv.
Sedan gillar jag Christina Tosi, hon har en skön bakningsfilosofi och Dominique Ansel är ju en riktig stjärna!

Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? Alltså, det skulle väl vara en croissant då, komplex med många lager, både frasig och nötigt smörig, inte salt men heller inte söt. Mångfacetterad helt enkelt.
 


Jessica Amneteg, från Torsby

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag sökte till Hela Sverige bakar för att flera av mina arbetskamrater, nära och kära tyckte att det jag bakade smaka bra och att det var kul och se mina bakverk.  Och sen kände jag att det var en tidpunkt i mitt liv som det passade. Så jag slängde iväg en ansökan när jag satt på jobbet en rast å vips så va jag en av de tolv deltagarna.

Vilket är ditt favoritbakverk? Älskar tårtor, men godaste bakverket jag vet är molusker, lokalt i Torsby.
 
Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? En våg. 
 
Vilken är den bästa smakkombinationen? Jordgubb och choklad. 
 
Välj tre ord som beskriver dig i köket? Yrväder, organiserat kaos och irriterad.
 
Vem är din förebild inom bakning? Leila Lindholm
 
Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En smarrig chokladtårta, för den är full av överraskningar. 

Följ Jessica på Instagram: @jessicastartorochbakverk

Thomas Björk, från Huddinge

Varför sökte du till Hela Sverige bakar? Jag sökte till Hela Sverige bakar för det lär spännande.

Vilket är ditt favoritbakverk? Jag gillar surdegsbröd och tårtor.
 
Vilket köksredskap klarar du dig inte utan? En digital termometer och en digitalvåg samt degblandare typ Ankarsrum.
 
Vilken är den bästa smakkombinationen? Hallon och choklad.
 
Välj tre ord som beskriver dig i köket? Noggrann, lugn och smaksäker.
 
Vem är din förebild inom bakning? Jan Hedh, Magnus Morand och Tea Malmgård.
 
Om du vore ett bakverk, vilket skulle du vara och varför? En chokladtårta med hallon, bra smaker tillsammans.

Följ Thomas på Instagram: @pastryandwine