• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter

Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter
Foto: TV4

Enrisrökt regnbåge med rostade rotfrukter

12 steg att laga

18 ingredienser

1h

En härlig blandning av färger och smaker som passar året om. Receptet räcker till fyra personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


Ingredienser

rostade rotfrukter

  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 2 palsternackor
  • 1 persiljerot

Rökt regnbåge

  • 1 regnbåge [1 kg, hel och urtagen]
  • saltlake
  • 0,5 citron
  • havssalt

Saltlake

  • 2 l vatten
  • 4 dl salt utan jod
  • 3 msk strösocker

Turkisk yogurt - chili

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk thaisås
  • 30 g rucolasallad, grovhackad
  • salt (en nypa)

Fetaostsås

  • 1 förp fetaost
  • crème fraîche
  • svartpeppar (gärna grovmalen)
  • ev salt

Gör så här

  1. Mixa såserna och ställ i kylen medan du förbereder maten.
  2. Sätt ugnen på 220 grader. Skala morötter, palsternacka, rödlök och persiljerot.
  3. Skölj röd- och gulbetorna.
  4. Olja in rotfrukterna och lägg dem på en ugnsplåt.
  5. Salta och ställ sedan in plåten i ugnen.
  6. Låt stå cirka 30 -35 min.
  7. Blanda vattnet, saltet och sockret till saltlaken och lägg i regnbågen.
  8. Låt stå i kylen 6 timmar.
  9. Har man inte tid att lägga fisken i saltlaken så går det bra att torrsalta efter rökningen istället.
  10. Strö alspån och enris i röken och lägg sedan på fisken på gallret.
  11. Rök i cirka 20 minuter.
  12. Ta fisken ur röken och pressa över citron. Strö på lite havssalt vid serveringen.