Päron med kall apelsingrädde

0 röster

Päron med kall apelsingrädde

Visa mer

Du behöver

  • 3 dl vitt vin, + 2 dl vatten (eller 4 dl vitt vin + 1 dl vatten)
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 2 tsk honung
  • 1 kanelstång
  • 2 krm koriander, malen
  • päronlikör (el liknande), en skvätt
  • 2 päron, inte helt mogna (2 stora eller 4 mindre)
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 msk apelsinlikör (eller citruslikör)
  • 2 msk apelsinskal, fint flagade som får sjuda i lite apelsin- eller citronlikör tills vätskan är borta
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blanda vatten, vanillin, honung, vitt vin, kanelstång och koriander i en panna/kastrull med höga kanter. Koka upp blandningen och låt den sjuda cirka 10 minuter så att den kokar ihop något.
  2. Rör om då och då under reduceringen. Ställ lagen att svalna i kastrullen. Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg päronen allt efter de blir klara i en skål med citronspetsat vatten så mörknar inte fruktköttet.
  3. Torka av päronen och lägg halvorna med snittsidan ner i den avsvalnade lagen. Hetta upp kastrullen och låt päronen sjuda till de är mjuka, men inte genomkokta. Lyft därefter kastrullen från värmen och ställ den åt sidan.
  4. Fint flagade apelsinskal läggs i kastrull med passande likör och sjuds ihop. Låt svalna. Vispa grädden hårt, blanda i likören och ställ i kylskåp. Innan serveringen rörs apelsinskalen ner i grädden.
9 april 2013
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...