Ugnstekt kotlettrad med rostade rotsaker

Foto: TV4
Ugnstekt kotlettrad med rostade rotsaker
25 ingredienser
Se fler recept från
Ingredienser
- 2 kg kotlettrad av gris
- 4 klyftor vitlök
- 4 kvistar färsk rosmarin
- 1 citron
- 2 tsk fänkålsfrö, stött
- havssalt
- peppar, nymalen
- 0,75 dl olivolja
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 kg sparrispotatis
- 0,5 kg minimorötter
- 0,5 kg palsternacka
- 8 schalottenlökar
- bindgarn
Squaschchutney
- 2,5 kg zucchini
- 1 kg tomater, färska eller på burk
- 0,5 kg gul lök
- 1 hel vitlök
- 1,5 kg strösocker
- 4 msk salt
- 0,5 l ättiksprit 12 %
- 2 msk vitpepparkorn (eller svartpeppar)
- 2 msk kryddpepparkorn
- 1 msk ingefära, mald
- 4 tsk cayennepeppar (efter smak)
Gör så här
Kotlett
- Sätt ugnen på 175 grader, finhacka vitlöksklyftorna och barren från två av rosmarinkvistarna.
- Skala citronen med en potatisskalare och strimla skalen tunt.
- Blanda vitlök, hackad rosmarin, citronskal, stött fänkål, salt och peppar.
- Gör små snitt i köttet med en spetsig kniv, tryck in hälften av kryddblandningen i hålen.
- Klappa in resten av blandningen runt om köttet.
- Lägg de resterande rosmarinkvistarna ovanpå köttet och knyt fast med bindgarnet.
- Lägg köttet i en långpanna och sätt stektermometern in i den tjockaste delen av köttet.
- Ringla över olivoljan och häll vinet runt om, ös köttet med jämna mellanrum.
- Efter ca 1 timme, sila av köttsaften, lägg rotsakerna som alla skurits i smala remsor, runt köttet.
- Fyll på med mera olivolja, eventuellt vin och stek klart till köttermometern visar 70 grader, ca 30 minuter till.
- Såsen silas och blandas med 2 dl crème fraiche, som kokas upp, smaka av med balsamvinäger och hackad färsk timjan.
- Ta ut köttet och låt det vila i folie i ca 1 minuter. Skär bort bindgarnet och skär upp köttet i tunna skivor.
- Servera köttet på tallrik med rotsakerna bredvid och lite sås på köttet och resten i en såsskål.
Squaschchutney
- Dela squashen på mitten och gröp ur kärnhuset och skär grönsaken i kuber, ca 1-2 cm.
- Koka allt tillsammans i 1 - 2 timmar under lock, tills det blir lite simmigt.
- Smaka av med kajennpeppar.
- Häll upp på rena burkar och förvara svalt. Den håller sig i 1 år i mitt kallskafferi.