Chokladfondant med punschglass

Chokladfondant med punschglass
Foto: TV4

Chokladfondant med punschglass

Av: Fredrik - Örnsköldsvik

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

Receptet på chokladfondant med punschglass och hjortron är beräknat till 4 personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Chokladfondant

  • 100 g smör
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 2 äggulor
  • 1 ägg
  • 0,5 dl strösocker

Punschglass

  • 3 äggulor
  • 100 g strösocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 2,5 dl helmjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,25 dl punsch

Servera med

  • hjortron
  • vaniljglass

Gör så här

Punschglass

  1. Vispa äggulorna, sockret och vaniljsockret tills det är luftigt.
  2. Tillsätt mjölken under omrörning.
  3. Vispa grädden ganska hårt, rör de övriga ingredienserna i den vispade grädden, se till att alla ingredienser blandas ordentligt.
  4. Slå på glassmaskinen och häll i blandningen i nedkylningsskålen, slå på punschen när det är 5-10 minuter kvar i beredaren. Tillredningstid 40-50 minuter.

Fondant

  1. Finhacka chokladen.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen.
  3. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
  4. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt.
  5. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl.
  6. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten.
  7. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.

Inför servering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant.
  3. Servera med punschglass och hjortron.