Hallongrottor i långpanna

Hallongrottor i långpanna
Foto: Helén Pe
Frida Skattberg porträtt
Frida Skattberg porträtt

Hallongrottor i långpanna

28

6 steg att laga

10 ingredienser

40 m

"En av våra mest älskade småkakor – hallongrottan – visst är den ljuvlig? Jag bakar den numera snabbt och smidigt i min långpanna. Sedan skär jag den i små rutor som räcker till femtio personer om alla äter en kaka var. Busenkelt och otroligt gott." /Frida Skattberg

baka_i_lanpanna_bokomslag

Baka i långpanna de luxe

Receptet är ur boken Baka i långpanna de luxe av Frida Skattberg, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner50 bitar

Kakdeg

  • 400 g smör
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 1 krm salt
  • 3 dl hallonsylt, fast

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft, färskpressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Tärna smöret och nyp sedan ihop alla ingredienser utom sylten till en smidig deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i långpannan.
  3. Gör 50 stycken gropar i degen med hjälp av ett teskedsmått. Fyll varje grop med hallonsylt.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna en aning.
  5. Rör ihop florsocker och citronsaft till en slät glasyr. Blir den för tjock kan du tillsätta lite vatten och är den för lös kan du tillsätta mer florsocker.
  6. Ringla glasyren över kakan innan du skär den i jämnstora rutor.
TIPS!
baka_i_lanpanna_bokomslag

Baka i långpanna de luxe

Receptet är ur boken "Baka i långpanna de luxe"