Håll käften-ägg benedict

Håll käften-ägg benedict
Foto: Freddy Billqvist
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Håll käften-ägg benedict

12 ingredienser

40 min

Den här mackan tar lite tid att förbereda men är värd all möda när den hamnar i gommen.

Ingredienser

portioner

Pocherade ägg

  • 1 l vatten
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg

Hollis

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk citronsaft
  • cayennepeppar, knivsudd
  • salt

Till servering

  • ca 12 skivor bacon
  • 4 skivor bröd
  • krasse

Gör så här

  1. Stek baconet, spara fettet i pannan och stek sen brödskivorna.
  2. Sjud upp vatten, ättika och salt i en kastrull. Vispa i vattnet så du får en liten virvel, knäck i ett ägg i taget och låt sjuda ca 3 minuter. Lyft upp med en hålslev.
  3. Lägg ihop din macka och avsluta med en rejäl duska krasse.

Hollis

  1. Smält smöret till såsen.
  2. Vispa äggulor och citronsaft till ca 45 grader i en kastrull.
  3. Vispa ner smöret långsamt (och häll inte i bottenvattnet, dvs vasslen).
  4. Tänk på att alla ingredienser ska hålla ungefär samma temperatur, 45–50 grader. Blir hollisen för tjock är det svårt för den att ta emot mer smör.
  5. Ha i så fall i 1 msk varmt pocheringsvatten och vispa sen ner mer smör.
  6. Smaksätt med cayennepeppar och salt.