Middagsmacka med rostbiff

Middagsmacka med rostbiff
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Middagsmacka med rostbiff

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

12 ingredienser

Middagsmacka med rostbiff och västerbottenscreme En matig macka är lättgjord festmat där vi blandar svenska och italienska influenser. /Håkan
Receptet är hämtat ur Fredagkväll med mat och vin.

**Variera
**Du kan byta ut rostbiffen mot pastrami, kalkon eller annat kött du föredrar, och lägga i rostad paprika i stället för tomat. En skiva rökt lax fungerar också bra, men då behövs lite citron vid sidan om för att friska upp det hela. Älskar du feta eller ädelost, ja då använder du det i krämen.

I glaset
6792 2008 Campolieti, 89 kronor, har legat på svensktoppen (Systembolagets alltså) i flera år och bjuder på skön körsbärsfrukt och generös värme – och förstås en intensiv fruktsyra, det kommer ju från Valpolicella. Ett suveränt pastavin och toppen till de rika smakerna här.

Matlagarmusik
Frida Hyvönen: Silence is wild
Västerbottensost spelar en central roll i maten, och nog ekar det av ödsliga vidder och trolsk fjällhorisont i Frida Hyvönens musik. En av många begåvade kvinnliga röster i den svenska moderna popen, härlig att lyssna på en lagom vemodig kväll. Och varje text är en berättelse.

Här kan du läsa mer om

Fredagkväll med mat och vin

.

Ingredienser

portioner
  • 4 tomater (stora)
  • olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 tsk timjan
  • 4 ciabattabröd, delade på längden
  • olivolja
  • 1 romansallad, i munsbitar
  • 400 g rostbiff, skivad
  • 1 dl syltlök
  • svartpeppar, ur kvarn, (efter smak)

Västerbottenscreme

  • 2 dl crème fraîche, lätt (eller gräddfil)
  • 2 dl Västerbottensost, finriven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela tomaterna i tjocka skivor på längden.
  3. Lägg på plåt med bakpapper.
  4. Pensla med olivolja, salta och krydda med timjan.
  5. Rosta dem i ca 15 minuter.

Creme

  1. Blanda crème fraiche och ost till en smidig kräm.
  2. Höj ugnstemperaturen till grill.
  3. Rosta bröden gyllenbruna - passa noga, det går fort.
  4. Lägg underdelarna på bröden på 4 tallrikar.
  5. Ringla lite olivolja över.
  6. Fördela salladen på bröden.
  7. Lägg på tomatskivorna och det skivade köttet.
  8. Garnera med ostcreme och syltlök.
  9. Mal över lite svartpeppar, toppa med bröd och servera.