Gul curry med potatis och rostade kikärtor

POPULÄRT
Gul curry med potatis och rostade kikärtor
Foto: TV4
Elsa Billgren
Elsa Billgren

Gul curry med potatis och rostade kikärtor

Av: Elsa Billgren

Från: Sveriges mästerkock VIP

30 ingredienser

Elsa Billgrens paradrätt är en vegetarisk currydoftande gryta med med potatis, rostade kikärtor, zucchini och dill serverad med tunna bröd penslade med vitlökssmör.

Ingredienser

portioner

Gul curry

  • 1 zucchini
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (à 380 g)
  • 1 msk curry
  • 1 msk olivolja
  • 10 cm purjolök
  • 12 färskpotatisar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 cm färsk ingefära
  • 1,5 limefrukt
  • 1 knippe dill
  • 65 g färsk spenat
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 2 msk japansk soja
  • 1,5 msk tahinipasta
  • 1,5 msk kokosolja
  • 2 dl kokosmjölk
  • 50 g smör
  • chiliflakes
  • flingsalt

Flatbreads med vitlökssmör

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl rysk yoghurt
  • 1 dl färska örter (t ex persilja, timjan och basilika)
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 krm flingsalt
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

Gryta

  1. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
  2. Skär zucchinin i mindre bitar. Skölj kikärtorna. Blanda zucchini, kikärtor, 1 tsk gul curry, 1 nypa chiliflakes, 2 nypor salt i en plåt. Ringla över olivolja. Rosta i ugnen i ca 15-20 minuter tills zucchinin fått färg och kikärtorna blivit crunchy.
  3. Under tiden, finhacka ingefära, purjolök, schalottenlök och vitlök.
  4. I en tjockbottnad kastrull, fräs all lök och ingefära i kokosolja i några minuter på låg värme. Höj värmen något och rör i tahini, soja, gurkmeja, curry, koriander, spiskummin, fänkålsfrön, 1 nypa chiliflakes och 2 nypor flingsalt. Rör samman.
  5. Dela de små potatisarna och rör i. Pressa i 1 lime och täck potatisen med vatten. Låt puttra i ca 12 minuter.
  6. Finhacka dillen. Rör i kokosmjölk och dill. Lägg på locket och sjud på låg värme i ytterligare några minuter.
  7. Smaka av grytan, pressa i 1/2 lime och rör i spenat. Klicka i smöret och rör samman. Toppa med zucchinin, de knapriga kikärtorna, dill, chiliflakes och flingsalt.

Flatbreads med vitlökssmör

  1. Hacka örterna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Knåda samman allt med yoghurten. Knåda i 5 minuter.
  2. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje bröd tunt och stek i en torr panna ca 3 minuter per sida.
  3. Smält smör och riven vitlök i en liten kastrull och pensla på bröden vid servering.