Grillade varma mackor med pico de gallo

Grillade varma mackor med pico de gallo
Foto: Ulrika Lagerlöf
Ulrika Lagerlöf
Ulrika Lagerlöf

Grillade varma mackor med pico de gallo

Av: Ulrika Lagerlöf

27 ingredienser

1 h

Perfekt som picknicksnacks eller som enklare lunch. Mackorna kan förberedas dagen innan till och med frysas för att tas fram vid ett senare tillfälle.

Alternativ: Väljer du att göra mackorna i ugnen så vänd dom var 5 minut tills de fått den färg du vill ha, pensla och låt vara i ytterligare 5 minuter innan servering – på samma sätt som ovan.

Dessa kan givetvis göras med annat bröd, tortillas eller tunnbröd exempelvis. En barnvänlig variant är att byta ut osten till exempelvis Gouda och parmaskinkan till vanlig skinka. Ett vegetariskt sätt är att använda grönsaker istället för parmaskinka och inte linda mackan, använd tandpetare istället samt extra mycket glaze.

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor mjukt bröd
  • 24 skivor Västerbottensost
  • 8 skivor parmaskinka
  • 1 rödlök
  • 4 skivor jalapeño
  • 16 skivor bacon

Rabarber- och äppelglaze

  • 200 g rabarber
  • 60 g äppelmos
  • 15 g färsk ingefära [ca 3cm]
  • 1 msk A1-sås
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 tsk worcestersås
  • 1 dl ketchup
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk chipotletabasco
  • salt
  • peppar

Pico de Gallo

  • 5 babykvisttomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 skivor jalapeño
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 skiva citron
  • salt
  • peppar

Servering

  • sallad

Gör så här

Glaze

  1. Förbered glazen för den tar lite tid, grilla (eller in i ugnen) rabarbern tills den är mjuk, skala den och mixa den med äppelmos, ingefära, A1-såsen och oljan.
  2. Koka ihop detta med äppelcidervinägern, worcestershiresåsen, ketchup, socker och smaksätt med tabasco, salt och peppar efter smak. Låt koka ihop i ca 15 min

Mackor

  1. Förbered mackorna, skär bort kanterna på brödet, kavla brödet tunt tunt. Lägg på ost, skinka, hackad lök/jalapeño och en skiva tomat.
  2. Rulla mackan och linda in den i två skivor bacon som täcker hela mackan.
  3. Tänd grillen alt. sätt på ugnen (225 grader). Under tiden grillen blir varm, blanda ihop pico de gallon.

Pico de Gallo

  1. Hacka tomaterna i större bitar, finhacka rödlök och jalapeño, blanda detta i en skål. Pressa i vitlöken, pressa ur saften ur citronen och blanda med spiskummin, salt och peppar. Låt stå och dra sig – denna kan även göras i förväg/dagen innan så den får stå och dra till sig smakerna ordentligt.

Grillningen

  1. Grilla mackorna på direkt glöd tills de fått färg, vänd ofta, när de fått önskad färg (ca 10-15 min) flytta dem indirekt (bort från glöden) tills osten smält, pensla mackorna med rabarber- och äppelglaze och låt ligga under lock i ca 5 minuter.

Servering

  1. Servera på en bädd av valfri sallad och med pico de gallo.