Grillad endivesallad

Grillad endivesallad
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Grillad endivesallad

8 ingredienser

Den fasta och lite bittra salladen endive passar utmärkt att läggas på grillen. Toppa med pecorino, finrivet citronskal och rostade pinjenötter och du har ett supergott tillbehör till kött, fisk eller varför inte ställa fram den på buffén.

Ingredienser

portioner
  • 3 endiver
  • 60 g pinjenötter
  • 1 citron
  • 1 kruka färsk basilika
  • 50 g pecorinoost
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Plocka bort eventuellt fula blad från endiven. Dela endiverna på längden.
  2. Skär citronen i fyra klyftor. Plocka basilikabladen och skär i grova bitar.
  3. Sätt en panna på spisen, helst grillpanna, har du ingen så går det bra med gjutjärn eller teflonpanna också, övre medelvärme.
  4. Ringla olivolja på endivernas snittyta. Strö över flingsalt och mal över svartpeppar.
  5. Lägg endiverna med snittytan ner i pannan. Lägg även i citronbitarna med snittytan ner.
  6. Låt endiven grilla/steka tills den mjuknar lätt och får lite färg, vänd så att den får färg runt om. Gör likadant med citronbitarna, ca 2-3 minuter per sida.
  7. Lägg upp endiver och citron på ett serveringsfat. Stäng av plattan och lägg i pinjekärnor i pannan. Rosta lätt och lägg därefter på salladen.
  8. Toppa salladen med riven pecorino och basilikablad samt flingsalt, svartpeppar och olivolja.