Gravad makrill med makrillrom och tomatvatten

Gravad makrill med makrillrom och tomatvatten ny
Foto: TV4

Gravad makrill med makrillrom och tomatvatten

Av: Jacob Holmström

Från: Kockarnas kamp

14 ingredienser

2 h

En härlig sommartallrik att servera som ljuvlig förrätt på en middag.

Ingredienser

portioner
  • 1 makrill (fin, fast)
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 1 citron
  • 5 dl vatten, iskallt
  • 2 msk japansk soja
  • 2 dl rapsolja
  • 3 tomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 selleristjälken
  • chilifrukt, efter smak
  • 1 msk fisksås
  • 1 kålrabbi
  • 1 knipplök (alternativt lite silverlök)

Gör så här

  1. Blanda ihop socker, salt, saften från 1 citron med det iskalla vattnet, lägg gärna några isbitar i.
  2. Filea makrillen och skär bort bukbenen (ta tillvara på makrillrommen). Lägg filéerna i den iskalla gravlagen och låt ligga i ca 90 min.
  3. Koka upp lite vatten och koka av rommen i ca 5 sek. Bara så den ”sätter sig”. Lägg i en kannmixer och mixa. Häll försiktigt i oljan tills du har en fin konsistens. Ska vara som en majonnäs. Smaka upp med citron och salt.
  4. Mixa tomaterna snabbt med vitlöken, sellerin, chilin och fisksåsen. Häll upp i en sil med ett kaffefilter i. Låt hänga länge och droppa. När tomatvattnet runnit igenom så smaka upp det med mer fisksås tills sältan känns rätt.
  5. Skär kålrabbin och löken i tunna strimlor och lägg i isvatten tills.
  6. Precis innan servering så dra skinnet av makrillen och skär bort pinnbenen. Skär fileerna i tunna skivor och arrangera med makrillrommen och grönsakerna i en djup tallrik. Slå på tomatbuljongen och servera.