Äppelknyten utan gluten, mjölk och ägg

Äppelknyten
Foto: Joel Wåreus

Äppelknyten utan gluten, mjölk och ägg

Av: Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg

Från: Gott utan gluten, soja, laktos, vete, mjölk, ägg

13 ingredienser

Kaneldoftande och varma – bättre kan det inte bli! Passa på att baka när tillgången på äpplen är god. Helt utan: gluten • soja • ägg. Inte utan laktos men väl låglaktos.

Receptet ger 18 bullar.

Alltid nybakat på lut
Frys in färdigjästa ogräddade bullar. När man vill ha nybakat tar man så många bullar som behövs och gräddar i 225 graders ugnsvärme ca 13 minuter.

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl flytande margarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker (eller vit sirap)
  • 1 dl kesella 1 %
  • ca 7 dl glutenfri mjölmix
  • 1-2 äpplen

Fyllning

  • 0,5 dl flytande margarin
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Till pensling

  • mjölk

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölk och fiberHusk.
  2. Låt svälla ca 10 minuter. Blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt med elvisp eller i köksmaskin.
  3. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
  4. Rör ihop fyllningen.
  5. Häll lite mjölmix på bakbordet och knåda degen smidig.
  6. Kavla eller platta ut degen till en några millimeter tunn platta.
  7. Ta ut runda kakor med en kopp eller liten skål.
  8. Lägg varje degkaka i en muffinsform.
  9. Fyll med några bitar skalat äpple och en klick fyllning.
  10. Sno ihop degen till ett knyte.
  11. Låt jäsa ca 20 minuter.
  12. Pensla med mjölk.
  13. Grädda mitt i ugnen i 250 graders värme 10–12 minuter.